Художникът Атанас Хранов отново „акостира“ в „Ракурси“

„Само сън е онзи дерижабъл“, Атанас Хранов

Атанас Хранов, това е един художник, един артист отдаден на морета и океани, на пристанища и кораби, на легендите и библейските разкази за пътешествия и морски приключения. Може би това са неговите неистови лелеяни да бъде свободен, да прекъсва периодично въжетата и ограниченията, които му носят земята и бреговете. Затова винаги цялата синя вечност е неговата привлекателна обител, там някъде лети духа на Хранов, който сътворява своите вълшебни светове.

Сред вълните и вятъра, понякога непоносимо страшни и разрушителни, той намира себе си, „забравя името си и чува душата си“. В галерия „Ракурси“, където Атанас Хранов редовно показва новите си творби – след поредно пътуване до Азорските острови или магическото място Исла Негра, сега ни отвежда към знаменателен морски бар, място, където се събират моряци, капитани, странни жени и мирише на… бутилка ром. Заглавието на експозицията е „SAILOR’S BAY - Гран канария“. Той показва лицата на онези мъже и жени, които смело прекосяват океана, но и себе си, обладани от тайнството на многоглави чудовища и страховити вълни.

Няколко знакови големи картини ни показват тези магически лица, всъщност тук е уловка, една от картините си нарича Матрос Хранов. Други платна са именувани „Отпуснете всички въжета“ като метафора, че човешкото същество трябва повече да търси истинската свобода, да премахва граници и забрани, да се рее понякога като свободна птица над морската шир. Значителна част от експозицията са обекти: живопис в странни форми, и вградени в тях ножове, лъжици, тотеми, любими предмети като спомени от детството, неща, които стоят като разперени крила и ни дават усещането, че морската вахта е жестока, но и велика.

Сред интересните закачки са творбите със заглавие: „Нож Добра Надежда“, вместо „Нос Добра Надежда“, и още предизвикателства с работите като „Следобедна лула за дълги истории и носталгия, Еднокракият холандец и жена му, Лъжичка за ягодови мигове и други. Така живее и създава своя невероятен свят художникът Атанас Хранов – запален мореплавател и винаги достигащ брега на своите блянове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Петя Кокудева с „Поздрави от синята палатка“

В „Нашият ден“ ви срещаме със създателката на истории за малки и големи Петя Кокудева. Ще разберете къде е сега синята палатка, защо е била заменена със зелена, как се пада от голяма лодка, защо в хотела не е същото като в бедната къща на местни азиатци, защо пътешествието заобикаля Австралия и какви са ограниченията, които свободата поставя.

публикувано на 23.07.19 в 10:34
Анастасия Димитрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Как технологиите промениха четенето, мисленето и паметта

От печатната машина на Гутенберг до интернет – как технологиите промениха четенето, мисленето и паметта, разговор с Анастасия Димитрова, педагог и водещ на интелектуално-творческите игри „Скоростно четене“ и „ИгрУм“. Във „Време и половина“ тя разказа за това колко полезно е бързото четене и как влияе то на възприятията и вниманието ни. С развитието на..

обновено на 22.07.19 в 16:35

„…from a window“

„Видях тишината от моя прозорец и видях хоризонта там…“ Някак така започва пътуването чрез картината на Андрей Янев , с която той участва в VIII Световно биенале на изкуствата в Пекин, което се открива на 26 август т.г. Интересът към българския художник е подчертан от години и в чужбина и картините му се посрещат с все по-засилващ се интерес. Какво и..

публикувано на 19.07.19 в 16:01

Режисьорката Теодора Попова: Във всяка моя пиеса има нещо лично

В студиото на „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостува Теодора Попова – куклен и театрален режисьор. На XXI-то издания на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ тази година в Ямбол режисьорката получи наградата за оригинален текст за своята пиеса „Непокорната принцеса“. Тя взе също и наградата в раздела за..

публикувано на 18.07.19 в 14:35

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и „БГ прес фото“. Денис Бучел казва, че обича хората и е склонен да чака дълго момента, в който те..

обновено на 16.07.19 в 15:11