Художникът Атанас Хранов отново „акостира“ в „Ракурси“

„Само сън е онзи дерижабъл“, Атанас Хранов

Атанас Хранов, това е един художник, един артист отдаден на морета и океани, на пристанища и кораби, на легендите и библейските разкази за пътешествия и морски приключения. Може би това са неговите неистови лелеяни да бъде свободен, да прекъсва периодично въжетата и ограниченията, които му носят земята и бреговете. Затова винаги цялата синя вечност е неговата привлекателна обител, там някъде лети духа на Хранов, който сътворява своите вълшебни светове.

Сред вълните и вятъра, понякога непоносимо страшни и разрушителни, той намира себе си, „забравя името си и чува душата си“. В галерия „Ракурси“, където Атанас Хранов редовно показва новите си творби – след поредно пътуване до Азорските острови или магическото място Исла Негра, сега ни отвежда към знаменателен морски бар, място, където се събират моряци, капитани, странни жени и мирише на… бутилка ром. Заглавието на експозицията е „SAILOR’S BAY - Гран канария“. Той показва лицата на онези мъже и жени, които смело прекосяват океана, но и себе си, обладани от тайнството на многоглави чудовища и страховити вълни.

Няколко знакови големи картини ни показват тези магически лица, всъщност тук е уловка, една от картините си нарича Матрос Хранов. Други платна са именувани „Отпуснете всички въжета“ като метафора, че човешкото същество трябва повече да търси истинската свобода, да премахва граници и забрани, да се рее понякога като свободна птица над морската шир. Значителна част от експозицията са обекти: живопис в странни форми, и вградени в тях ножове, лъжици, тотеми, любими предмети като спомени от детството, неща, които стоят като разперени крила и ни дават усещането, че морската вахта е жестока, но и велика.

Сред интересните закачки са творбите със заглавие: „Нож Добра Надежда“, вместо „Нос Добра Надежда“, и още предизвикателства с работите като „Следобедна лула за дълги истории и носталгия, Еднокракият холандец и жена му, Лъжичка за ягодови мигове и други. Така живее и създава своя невероятен свят художникът Атанас Хранов – запален мореплавател и винаги достигащ брега на своите блянове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За старите и новите преводи на класически произведения

Секция „Художествена литература и хуманитаристика“ към СПБ инициира дискусия за превода на класически произведения под наслов „Стари и нови преводи“. Първата част на дискусията е за преводите от френски език и вече се състоя, а сега предстои втората част – преводите от немски.  Във фокуса на вниманието са преводи на Й. В. Гьоте и Франц..

публикувано на 23.10.19 в 11:30

Франк О’Конър на български в превод на Иглика Василева

Големият английски писател Джулиан Барнс казва за разказите на ирландеца Франк О’Конър: „Съчувствие, изпълнено с въображение" и още – "яростен, а за някои и вбесяващ, перфекционизъм в пресъздаването на живота на другите“.  О’Конър (1903, Корк – под името Майкъл О`Донован – 1966, Дъблин) е писател, поет и драматург, на чието име е кръстена..

публикувано на 22.10.19 в 16:29

Дебют в изкуството на разказа

Антония Апостолова представя тази вечер (22 октомври) в Пловдив, а утре и в София, сборник с разкази „Потъване в мъртво море“. Мъртво море е изписано с малка буква, тъй като идеята на авторката е да означава повече от едно географско понятие. Разказите са 12, като от книгата отпада един по препоръка на редакторите Надежда Радулова и Красимир Лозанов...

публикувано на 22.10.19 в 15:46
Слав Бакалов

В памет на Слав Бакалов

На 17 октомври си отиде Слав Бакалов. Художник с над 40 изложби, писател – автор на „Плъхове в капан“, „Донор: животът и смъртта на един предник“, „Дзът или Животът и смъртта на един задник“, „96 кг плът“, режисьор на театрални пиеси и сценарист на над 55 филма, сред които анимационния „Женитба“. Филмът е носител на наградата „Златна палма“ в..

публикувано на 22.10.19 в 15:24
Сцена от „Три сватби и едно възкресение“

Ивайло Ненов е тазгодишният носител на Наградата „Слави Шкаров“

За втора година Драматичният театър „Сава Огнянов“ в Русе връчи Наградата за млад театрален режисьор на името на Слави Шкаров. Тазгодишният носител на престижното отличие е Ивайло Ненов , който спечели конкурса със спектакъла си „Три сватби и едно възкресение“ по „Слуга на двама господари“ от Карло Голдони. Освен него претенденти за отличието бяха още..

публикувано на 22.10.19 в 13:55