Художникът Атанас Хранов отново „акостира“ в „Ракурси“

„Само сън е онзи дерижабъл“, Атанас Хранов

Атанас Хранов, това е един художник, един артист отдаден на морета и океани, на пристанища и кораби, на легендите и библейските разкази за пътешествия и морски приключения. Може би това са неговите неистови лелеяни да бъде свободен, да прекъсва периодично въжетата и ограниченията, които му носят земята и бреговете. Затова винаги цялата синя вечност е неговата привлекателна обител, там някъде лети духа на Хранов, който сътворява своите вълшебни светове.

Сред вълните и вятъра, понякога непоносимо страшни и разрушителни, той намира себе си, „забравя името си и чува душата си“. В галерия „Ракурси“, където Атанас Хранов редовно показва новите си творби – след поредно пътуване до Азорските острови или магическото място Исла Негра, сега ни отвежда към знаменателен морски бар, място, където се събират моряци, капитани, странни жени и мирише на… бутилка ром. Заглавието на експозицията е „SAILOR’S BAY - Гран канария“. Той показва лицата на онези мъже и жени, които смело прекосяват океана, но и себе си, обладани от тайнството на многоглави чудовища и страховити вълни.

Няколко знакови големи картини ни показват тези магически лица, всъщност тук е уловка, една от картините си нарича Матрос Хранов. Други платна са именувани „Отпуснете всички въжета“ като метафора, че човешкото същество трябва повече да търси истинската свобода, да премахва граници и забрани, да се рее понякога като свободна птица над морската шир. Значителна част от експозицията са обекти: живопис в странни форми, и вградени в тях ножове, лъжици, тотеми, любими предмети като спомени от детството, неща, които стоят като разперени крила и ни дават усещането, че морската вахта е жестока, но и велика.

Сред интересните закачки са творбите със заглавие: „Нож Добра Надежда“, вместо „Нос Добра Надежда“, и още предизвикателства с работите като „Следобедна лула за дълги истории и носталгия, Еднокракият холандец и жена му, Лъжичка за ягодови мигове и други. Така живее и създава своя невероятен свят художникът Атанас Хранов – запален мореплавател и винаги достигащ брега на своите блянове.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Кинокритикът Александър Донев

Има ли българско независимо кино и какво от това?

Тази седмица в Конферентната зала на Софийския университет продуценти, режисьори, актьори и кинокритици се обединиха в един разговор за независимото кино. След 2010 г. насам повече от една трета от българските пълнометражни игрални филми, които са имали премиера в кината или на големи национални кинофестивали, са създадени с минимална или без никаква..

публикувано на 17.05.19 в 19:10

И отново - Нощ на музеите

На 18 май ни очаква 15-ата Нощ на музеите. И както всеки път музеите ще посрещат своите посетители с изложби, концерти и много други прояви… В Повече от 70 музея и художествени галерии от цялата страна ще се опитат да изненадат своите гости с интересни инициативи. За Нощта на музеите и за топлите чувства между музеи и публика в студиото ще разговаряме с..

публикувано на 17.05.19 в 16:45
Елка Няголова

ХІІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“

Вече за 13-и път в навечерието на 24 май по традиция се провежда Международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ . Фестивалът е роден на варненския бряг, но тази година неговата география се разширява и официалното откриване ще бъде в Сливен в Драматичен театър „Ст. Киров“. След това гостите ще вземат участие в празничните поетични вечери и в..

публикувано на 17.05.19 в 15:55

Къщите помнят и разказват

В предговора към „Къщите говорят“ Мариана Мелнишка разказва как се ражда идеята за написването на книгата ѝ – като вдигнеш очи нагоре и видиш архитектурното ни наследство – къщите, които пазят не само своята история и тази на обитателите си, но и историята на града, на страната ни. Мълчаливо и упорито, въпреки че напоследък доста от тях са изчезнали и..

публикувано на 17.05.19 в 14:55

Триумфът на крехките

„Властниците са способни да унищожат тези, които искат да подчинят, но са неспособни да посегнат на естетическите, етичните, духовните ценности, излъчвани от произведенията на тези творци (или от други източници). Без такива ценности човечеството не би могло да оцелее, някога, както и сега. Ето в това се състои триумфът на крехките герои на нашия..

публикувано на 17.05.19 в 14:46