Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Шопов и Насимо в „Аларма“: ударно и предварително

БНР Новини
Иван Шопов, Цветан Цветанов и Насимо в ефирното студио на програма „Христо Ботев“
Снимка: Лора Шопова

Двама живи класици на българската (а и на световната) независима арт-сцена гостуват в любимото ви предаване с интересни истории зад кадър от подготовката на две ключови събития, които предстоят през седмицата. Tова за „живите класици“ съвсем не е изхвърляне, искрено го казвам, a освен това и двамата артисти имат достатъчен брой имена и творчески самоличности, че да могат при необходимост да се дистанцират от всяка форма на прекомерна канонизация. Но пък иначе днес и Станислав Трифонов-Насимо, и Иван Шопов са толкова разпознаваеми (всеки в жанра, или по-скоро в жанровете си), че ако съществуваше Орден „Стара планина“ за заслуги в ъндърграунда, и двамата биха били поне трикратни носители на такъв.

Сега ще се хванете за понятието „ъндърграунд“, нали? Не, ъндърграунд не е нещо задължително маргинално и непознато (макар че няма лошо и когато е такова, както няма лошо и когато достига до доста по-широка аудитория). Ъндърграундът е нещо, което артистът изкарва на повърхността (или пък в което си дълбае, оставяйки го преднамерено под повърхността), но винаги в съгласие повече със себе си, отколкото с модите на десетилетието или на века. А „жив класик“ днес не означава само и единствено и задължително „някой като Маршал Алън“ (р.1924), има и такива, родени между 1979 и 1982 г.
Включете си радиото, ей – в „Аларма“ гледаме да ви срещаме с такива хора максимално често според възможностите си… И така: слушайте разговора ни с един от пионерите на източноевропейската графити и стрийт-арт култура и с един от най-успешните български артисти на съвременната световна електронна сцена (иначе и той брилянтен художник-график) и заповядайте на 15 май на шестата самостоятелна изложба на Насимо „Life Is A Study” с представяне на книгата „25 Years of Nasimo: Sketchbook”, а на 18 май – на сценичната премиера на албума „Канатица - Remixed” на Иван Шопов и „Авигея“ – над 3-часово пътешествие с участието на Nocktern, Kliment, Mytrip, 1000 names, The Science и т.н. важни гости (това албумът, иначе концертът съвсем няма да е само 3 часа, хаха – б.а.)… Каква е връзката между двете събития пък ще разберете от разговора ни в „Аларма“, изпъстрен с някои ключови ремикси от албума, любезно предоставени ни от Иван Шопов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30