Антарктида ясно ни показва промените в климата

Автор:
3
Залез над Антарктида
Снимка: Драгомир Матеев

В 27-та Българска антарктическа експедиция, която приключи успешно неотдавна, освен български учени, работиха и специалисти от Чили, Бразилия, Португалия, Испания, Колумбия, Турция, Монголия и Кипър. По време на експедицията бяха осъществени 6 нови научни проекта по Националната програма за полярни изследвания в областта на геологията, геоморфологията, биологията, климатологията и геодезията, селектирани от специализирана научно-експертна комисия по строги критерии на Европейския съюз.
 Паралелно с научните изследвания, бяха извършени и строителни и ремотни дейности по подобряване на инфраструктурата на базата “Св. Кл. Охриски” на о-в Ливингстън.
Ася Чанева ви среща с двама български полярници - Драгомир Матеев - командир на базата през втория етап на експедицията Драгомир Матеев - физик и доц. Любомир Кендеров - хидробиолог.


За първи път на остров Ливингстън има позиционирани български метростанции, две от които продължават да следят промените в метеорологичната обстановка и в климата на острова дори и сега, когато на Антарктида е зима и там вече няма човешко присъствие. Още първата българска експедиция поставя автоматична метеорологична станция, която работи и в наши дни и продължава да изпраща своите анализи. Ще разберем и как се променят скалите с промяната на климата и как точно се наблюдава това на Антарктида. Интересни са и проектите свързани с морските обитатели в района на българската база, както и промените в ледниковата покривка, заснети с дрон, които ще продължават да бъдат следени и в бъдеще.


За доц. Любомир Кендеров това беше първата му среща с Ледения континент, а за Драгомир Матеев - осмата. От звуковия файл ще разберете, защо Антарктида не е бяла и там не е тихо, както и какви са цветовете и звуците на Ледения континент.

Галерия