Призвание образователен медиатор

Владислава Сандова с колега от училището
Снимка: личен архив на Владислава Сандова

Иначе това е една „прохождаща“ длъжност, особено необходима в училищата, обхващащи деца от уязвими общности. Когато липсва връзка между училището и общността, когато образованието не е ценност за семействата, когато децата не се чувстват на мястото си в класната стая, когато има конфликти и недоразумения в общуването, медиаторът, т.е. посредникът, е този, който може да помогне. За да се получи това обаче, е необходимо училищният екип да съумее да привлече правилния човек и да знае как да работи с него. По тази формула в софийското 106-о Основно училище „Григорий Цамблак“ в квартал „Васил Левски“ откриват своя медиатор, с чиято помощ деца от ромската общност в квартала не просто се връщат в клас, но успяват да останат и да продължат нататък.

Историята на младата жена, привлечена като образователен посредник, започва като много други – с напрежение между учител и ученик. Шестокласничката Роси се оплаква на родителите си, че „господинът“ по история и география изисква твърде много от нея. Разгневени, майката и бащата отиват в училище, за да поискат обяснение… Продължението обаче е неочаквано, а резултатът – щастлива среща между талантливи и всеотдайни хора, убедени в необходимостта от качествено и подходящо образование за всички деца. Днес взискателният млад учител Росен Богомилов е заместник-директор на училището, а Владислава Сандова, разгневената майка, е образователен посредник. И двамата имат обаятелното излъчване на хора, намерили своето място и призвание. Владислава следва задочно педагогика в Софийския университет, едната ѝ дъщеря учи за медицински асистент, а какво става с Роси… чуйте в записа.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Народна библиотека „Св. св Кирил и Методий''

Съхранението на документа – къде, как, защо

Кръгла маса на тема „По дирите на безценни документи“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се провежда на 24 октомври.  На кръглата маса експерти от НБКМ презентират по темата „Опознаване на книжовното наследство – традиции и перспективи“. От изложението се разбира как документите, преминали през бурите на времето, „извървяват“ пътя до..

публикувано на 23.10.19 в 17:15

Телефон 116 111 – „Един глас, един номер“

„Един глас, един номер“ е мотото, под което глобалната мрежа на телефонните линии за деца Child Helpline International обединява 178 организации, работещи за защита правата на децата. Част от тази мрежа е и фондация „Асоциация Анимус“, която администрира нашата националната телефонна линия 116 111 . Само преди седмица линията навърши 10 години. Всеки,..

публикувано на 23.10.19 в 09:45

Шкембе чорба, кафе машина, офис мениджър

Прави впечатление, че в последните десетилетия употребяваме все повече съчетания, в които съществителното е определено от друго предхождащо го съществително, а не от прилагателно име или предложно съчетание. Не казваме „интернетна връзка“, „джендърно изследване“, „клуб по тенис“, а интернет връзка, джендър изследване, тенис клуб, голф турнир и т.н...

публикувано на 22.10.19 в 17:15
Йордан Георгиев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Йордан Георгиев за света, световете и зануленото време

От 10 години той е автор и водещ на предаването „Без маски“ по радио „Алма Матер“. Зад гърба си има вече три книги, последната от които „Геният и зануленото време“ – е биографична и е посветена на режисьора Слави Шкаров. Освен всичко останало, Йордан Георгиев е и поет. Носител е на една от наградите на поетичния конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи..

публикувано на 22.10.19 в 15:45
Хармония и покой по японски

В Токио не можеш да си купиш кола, ако нямаш паркомясто

Щом искате да тръгнете надалеч и бързо, вземете по-малко багаж. Разтоварете се от завистта, суетата, егоизма и страховете си. Ако сте го сторили, значи сте готови за „Покана за пътуване“, известна още като ефирният пробиотик. Студен чай и студен ориз се понасят, но студен поглед и студена дума – са непоносими. Тази японска поговорка е прелюдия към..

публикувано на 21.10.19 в 08:35