Призвание образователен медиатор

Владислава Сандова с колега от училището
Снимка: личен архив на Владислава Сандова

Иначе това е една „прохождаща“ длъжност, особено необходима в училищата, обхващащи деца от уязвими общности. Когато липсва връзка между училището и общността, когато образованието не е ценност за семействата, когато децата не се чувстват на мястото си в класната стая, когато има конфликти и недоразумения в общуването, медиаторът, т.е. посредникът, е този, който може да помогне. За да се получи това обаче, е необходимо училищният екип да съумее да привлече правилния човек и да знае как да работи с него. По тази формула в софийското 106-о Основно училище „Григорий Цамблак“ в квартал „Васил Левски“ откриват своя медиатор, с чиято помощ деца от ромската общност в квартала не просто се връщат в клас, но успяват да останат и да продължат нататък.

Историята на младата жена, привлечена като образователен посредник, започва като много други – с напрежение между учител и ученик. Шестокласничката Роси се оплаква на родителите си, че „господинът“ по история и география изисква твърде много от нея. Разгневени, майката и бащата отиват в училище, за да поискат обяснение… Продължението обаче е неочаквано, а резултатът – щастлива среща между талантливи и всеотдайни хора, убедени в необходимостта от качествено и подходящо образование за всички деца. Днес взискателният млад учител Росен Богомилов е заместник-директор на училището, а Владислава Сандова, разгневената майка, е образователен посредник. И двамата имат обаятелното излъчване на хора, намерили своето място и призвание. Владислава следва задочно педагогика в Софийския университет, едната ѝ дъщеря учи за медицински асистент, а какво става с Роси… чуйте в записа.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Думата „Мир“, изписана от безброй хартиени жерави-оригами в Хирошима

Шокиращи факти за Япония, лежерно за Занзибар

Започваме „Покана за пътуване“ аристократично и царствено. С родолюбивата ни рубрика „50 места от българската история отвъд България“ за една… противоречива личност от българската история – цар Фердинанд, на когото има кръстено училище в Словакия. Случи се така, че разговарях с две дами, завърнали се неотдавна от Япония. Сякаш бяха ходили в различни..

обновено на 22.07.19 в 09:52
Петър Стоянов

За Колумбия – извън новините и извън клишетата

Това е разказ за днешна Колумбия, без клишетата, които всички знаят. А Петър Стоянов – човек, който дълги години вече работи в сферата на туризма и често гледа към по-екзотични и далечни страни, ще ни каже що за място е Колумбия днес. За да се вдигне един човек и да отиде до другия край на света, очевидно трябва да го води любопитството. Въпросът е..

публикувано на 21.07.19 в 08:45

За Луната – без излишна романтика

Този месец се навършва половин век от кацането на първите хора с пилотирания космически кораб „Аполо-11“ на „надупчената“ от астероиди Луна в „Морето на спокойствието“ – събитие, което обяснимо предизвиква до ден днешен много противоречиви страсти. Науката е само степен на познание, но като учен, астрофизикът от СУ „Св. Климент Охридски“ д-р..

публикувано на 20.07.19 в 08:55

Заразата е тук. Какво да правим? (видео)

За опасността от африканска чума по свинете специалисти са предупреждавали в нашето студио неведнъж още преди няколко години, но нямаше кой да ги чуе. Сега, когато заразата вече плъзна из цяла Северна България и прехвърли Балкана, уж отговорните фактори се разтичаха, заизмисляха мерки, дори набързо избиха сума прасета. Доколко всичко това има смисъл и..

публикувано на 19.07.19 в 16:40

Предложете название на екзосвят

„Дайте име на екзосвят – МАС100“ е новата кампания на Международния астрономически съюз, който отбелязва своя едновековен юбилей през 2019 година. Инициативата предоставя възможност на много страни, в това число и на нашата, да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда извън Слънчевата система. Управителният съвет на инициативата..

публикувано на 18.07.19 в 17:05