Призвание образователен медиатор

Владислава Сандова с колега от училището
Снимка: личен архив на Владислава Сандова

Иначе това е една „прохождаща“ длъжност, особено необходима в училищата, обхващащи деца от уязвими общности. Когато липсва връзка между училището и общността, когато образованието не е ценност за семействата, когато децата не се чувстват на мястото си в класната стая, когато има конфликти и недоразумения в общуването, медиаторът, т.е. посредникът, е този, който може да помогне. За да се получи това обаче, е необходимо училищният екип да съумее да привлече правилния човек и да знае как да работи с него. По тази формула в софийското 106-о Основно училище „Григорий Цамблак“ в квартал „Васил Левски“ откриват своя медиатор, с чиято помощ деца от ромската общност в квартала не просто се връщат в клас, но успяват да останат и да продължат нататък.

Историята на младата жена, привлечена като образователен посредник, започва като много други – с напрежение между учител и ученик. Шестокласничката Роси се оплаква на родителите си, че „господинът“ по история и география изисква твърде много от нея. Разгневени, майката и бащата отиват в училище, за да поискат обяснение… Продължението обаче е неочаквано, а резултатът – щастлива среща между талантливи и всеотдайни хора, убедени в необходимостта от качествено и подходящо образование за всички деца. Днес взискателният млад учител Росен Богомилов е заместник-директор на училището, а Владислава Сандова, разгневената майка, е образователен посредник. И двамата имат обаятелното излъчване на хора, намерили своето място и призвание. Владислава следва задочно педагогика в Софийския университет, едната ѝ дъщеря учи за медицински асистент, а какво става с Роси… чуйте в записа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Такъм, чалъм и... доста работа

Обикновено се казва, че риба се лови с такъм и с чалъм. Трябва обаче и още нещо. Нормалният земеделец знае, че за да има какво да жъне, трябва преди това нещо да е засял. Нормалният риболовец пък знае, че за да може да се похвали с добър улов, трябва да помага на природата да се възстанови. Затова тази седмица разговаряме с такива предвидливи хора от..

публикувано на 17.05.19 в 16:45
Едни от най-известните лектори през 20-те и 30-те години на ХХ век, отляво надясно (на горния ред): проф. Михаил Арнаудов, проф. Асен Златаров, проф. Иван Шишманов, (на долния ред): проф. Васил Златарски, проф. Александър Балабанов, проф. Стефан Младенов.

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Читалищен народен университет

Сказки, лектории, празнични четения, народни четения, научен курс, лекторска група, селски университет… Под тези наименования в началото на ХХ век и особено през 20-те и 30-те години читалищната просвета става особено популярна. Почти няма интелектуалец – учител, университетски преподавател, писател, общественик, от онова време, който да не е бил включен..

публикувано на 17.05.19 в 10:19
Родопски силивряк

Възкръсващото цвете

До момента на планетата ни са познати около 300 хиляди растителни вида. Сред най-интересните от тях e балканският ендемит, известен у нас като Родопски силивряк и Орфеево цвете. Преживяло ли е наистина това забележително растение в състояние на анабиоза последния ледников период на планетата ни, както твърдят някои изследователи? Възможно ли е да се..

публикувано на 16.05.19 в 17:05

Мишел Камило и Томатито

Мишел Камило – пиано и Томатито – изпълнител на фламенко китара преди три години издадоха албума Spain Forever. Той е последният от музикалната трилогия, посветена на Испания. През 2000 г. Излезе Spain, шест години по-късно – Spain Again и след 10 години – Spain Forever. Мишел Камило и Томатито се срещат преди повече от 30 години. През 1984 г., в..

публикувано на 16.05.19 в 10:35

Премълчаната история на Тео

Той е учител по физика. Живее и преподава в провинцията. Създаде базов лагер в планината за будни деца, които искат да са будни. Той е явление в днешността ни. Теодоси Теодосиев не създава отличници, а личности. Как го прави, защо го прави, докога ще го прави? Забелязаха го, преди време го обявиха за личност на годината, но продължава да буди възхита, а..

публикувано на 15.05.19 в 17:05