История и геополитика: Ватиканът

Автор:
Александър Николов
Снимка: Росица Михова

Завършилото наскоро посещение на папа Франциск I в България предизвика много въпроси и дискусии. Отговорите на много от тях могат да се намерят назад в историята на Западната църква. С проф. Александър Николов, ръководител катедра „Антична и средновековна история“ при Софийския университет, говорим за факторите определили претенциите на римския епископ за църковно първенство.

Първоначалната организация на древната църква е епископална. Епископските катедри, създадени в различните градове, са равнопоставени, а общите решения за църквата се вземат на църковни събори. Все пак на епископите от най-значимите градове – Хефес, Антиохия, Йерусалим, Александрия, Цариград и Рим – се отдава едно почетно място. Стремежите на римския епископ към световно първенство се засилват особено след VIIIв., когато в замяна на короната на франките, дадена му от папата, Пипин Къси му предоставя обширни земи, отнети от лангобардския крал.

Така де факто възниква папската държава, а успоредно с нея и претенциите на папата за власт. Тъй като „пипиновият дар“ не е достатъчен да легитимира папската власт, прибягва се и до помощта на т.н. „Лъжеисидорови декреталии“, в които се разпространява легендата за т.н. „Константинов дар“, според която папа Силвестър I уж получил върховната власт в църквата и властта над Западната римска империя като дар от Константин Велики. Изфабрикуваната легенда е опровергана от хуманистите през XVI и XVII  век. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Tанцова формация “Софистик-Живо“

Tанцова формация “Софистик-Живо“ впечатли мароканската публика

Tанцовата формация “Софистик-Живо“ завладя сърцата на зрителите по време на участието си в VII Международен фестивал за традиционен фолклор и народни изкуства в град Загора в Мароко. Формацията тази година отбелязва 35 години от своето създаване.  Във фестивала, наред с България, участваха артисти и групи от Италия, Канада, Белгия, както и..

публикувано на 23.10.19 в 15:16
Мишел Обама на източната поляна на Белия дом, където зася и поддържаше зеленчукова градина

Какво има да ни каже Мишел Обама

Мишел Обама е една от най-влиятелните жени в света. Всичко, което тя прави, говори или носи във формата на златисти ботуши "Баленсиага", предизвиква отзвук в световните новини. Мишел Обама вероятно е най-обичаната първа дама на Щатите след Елинор Рузвелт. Заедно със съпруга си Барак двамата са дефиниция на онова, което медиите наричат power couple..

публикувано на 23.10.19 в 11:54
Анелия Велинова, Михайлина Павлова и Владислав Кацарски в студиото на програма „Христо Ботев“

„Брайл ФМ“ или как да реализираш мечтите си

Радио „Брайл ФМ“ е проект на Фондация за информационен обмен и обслужване на слепи и инвалиди „Равностойно партньорство“ - София. Вече пет години (излъчването му започва на 28 ноември 2014 г.) това е единственото българско социално радио. Радиото се разпространява в интернет среда, излъчването му трае 24 часа ежедневно, като няма ограничения в сферите и..

публикувано на 23.10.19 в 11:41

„Феминизмът през мъжките очи“ – филм на Петя Плачкова

„Какво е феминизмът в 21-ви век?“ и “Как се възприема феминизмът от мъжете?“ са въпроси, които създават пространство за дебати и провокират допълнителни въпроси. Господстващата дезинформация, която често е в дъното на много от проблемите ни, спомага за злоупотребата с думата „феминизъм“.   Този проблем може да бъде разрешен само и единствено с..

публикувано на 23.10.19 в 11:25

Инициатива „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“

Как признанието и успехът могат да се сбъднат на родна земя? Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и представители на бизнеса заедно създадоха инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“.  Тя цели да промотира, че младите хора в България могат да имат живота и кариерата, която искат, там, където искат да..

публикувано на 22.10.19 в 11:02