Във въздуха се носи някаква вибрация…

Снимка: Архив на Радиотеатъра

Последният (засега) епизод на документалния сериал Радиото, този, който носи номер 20 в най-дългата (засега) документална аудио продукция, направена в България, е фактически поглед назад, към кухнята на целия сериал и на още хиляди артистични аудио произведения, които носят събирателното име радиотеатър, име, което само по себе си, въпреки цялата си неточност, вече толкова дълго време е в обръщение, че успя дори да напусне периода на звученето си като нещо остаряло, и сега буквално грее като стилен винтидж.

Ако продължим със симпатичните винтидж събирателни съществителни, неминуемо ще дойде обобщението. От 26 декември 1938 насам много вода, звуци, гласове, звукорежисьори, режисьори, актьори и редактори изтече през Второ студио на БНР.  Когато Радиотеатърът стана на 75, отпразнувахме тази сериозна и уважителна дата със спектакъла-реставрация Крилата помощ на сцената на Първо студио с участието на цяла армия любими режисьори, актьори, композитори, музиканти, журналисти и автори на радиопиеси, които пред микрофоните се трансформираха, както това може да стане само в една радиопиеса, в пожарникари,  телеграфисти, телефонисти, миньори, летци и доктори, за да дадат нов живот на текста на Ангел Каралийчев и Матвей Вълев, от който радиотеатърът в България се появи на бял свят.

Сега Радиотеатърът стана на 80 и това е повод да се върнем към Второ студио и течащата през него вода, звуци, музика и гласове, събрани от Яна Добрева за Епизод 20. 

Пътуване през Второ студио е осъществен с участието на Кръстьо Сарафов, Петко Атанасов, Марта Попова, Георги Стаматов, Спас Джонев, Константин Кисимов, Владимир Трeндафилов, Иван Димов, Олга Кирчева, Зорка Йорданова, Петя Герганова, Ирина Тасева, Лео Конфорти, Таня Масалитинова, Славка Славова, Нейчо Попов, Борис Арабов, Георги Парцалев, Любомир Кабакчиев, Константин Коцев, Никола Динев, Григор Вачков и Димитър Василев, Георги Михалков, Валя Бояджиева, Живко Марев, Николай Акимов, Диляна Данева, Майя Динева, Веселин Мезеклиев, Теодор Иванов и Петър Увалиев.

Първото излъчване на епизод 20 в ефира на Програма „Христо Ботев“, БНР е на 18 април 2015, събота, в 15.30 часа.

Снимката, която послужи за изработването на афиша на този епизод и увенча с успех едно дълго фоторепортерско издирване, с голяма вероятност е направена от Мирчо Сливенски. Тя е от мястото на събитието - Второ студио, от началото на 70-те. Георги Морянов, Пламен Петров и Асен Саев са хората от екипа, а името на младата редакторка от Радиотеатъра остана неизвестно (засега).

Думите, които ми послужиха за заглавие, са на Иван Добчев. Той изговаря тези думи в този клип. Ще чуете и усетите за какви вибрации става дума. Направихме го през 2014 година за 75-ия рожден ден, но това е клип за Радиотеатъра изобщо. От 1938 в ефира на България. Датите са като метафорично течащата през студиото вода, която се лее с лекотата на широка река. Музика: Стефан Димитров. С участието на Петър Увалиев, Татяна Лолова, Теодосий Спасов, Иван Добчев  и Велислав Павлов.Слушайте „Документално студио“ на 18 май, събота от 19,30 ч. по програма „Христо Ботев“.