Събота, 18 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Блус в нощта
• Големият експериментатор на съвременния блус Тадж Махал с „Maestro“ – 2008 г.
• Електрик блус с Попа Чъби – „Brooklyn Basement Blues“ – 1999 г.
• Блус с адрес България – „Подуене Блус Бенд“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Таня Скечелиева, Христина Ботева, Милан Завков, Стоян Гамолов, Даринка Цекова, Илия Луков и други

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Десета, юбилейна церемония за връчване на наградите на платформа АГОРА. Представяне на отличените инициативи и проекти на читалища от различни краища на страната, допринесли с работата си ползи на общността за един по-добър живот.

от 7.15 до 8.00 часа
Детското БНР
• Радиотеатър за деца представя „Маймуна и дракон“, по японска приказка
• Състезанието „Златната ябълка“ – кой ще стане победител за месец май?
• Анонс на „Детското БНР“ за неделя

от 8.00 до 10.40 часа
Семейно радио
• За здравето – лекарствата и злоупотребата с тях
• Консилиум – гостуват двама професори с класически познания по медицина: Витан Влахов и Захари Кръстев. Акценти: системата срещу съсловието, как да пием лекарствата си, анамнезата – успехът на терапията. Защо младите поколения медици имат свой стил на преглед и лечение? Развитието на науката – фактор за здраве и качество на живот.
• Нощ на музеите – пряко включване от къщата-музей с творби на Майстора, Кюстендил – юбилейна живописна изложба на Антония Дуенде
• Семейна библиотека – „Нищо друго освен истината“ на Анна Политковская
• Храна за размисъл
• От другата страна – психологът Ани Жукивская за опасността от достъп до социалните мрежи при децата
• Вкусът на истината
• Моето семейство – представяме проф. Захариев – гастроентеролог, който се заема заедно със своята майка да опише всички стари фамилии, живеещи в квартал „ Журналист“ (Долни Лозенец). Именити творци, лекари, адвокати и техните истории, събрани в книгата „Кварталците“.

От 10.40 до 12.00 часа
Излъчване на част от откриващата дискусия „Избери живота“ – кампания БНР срещу употребата и разпространението на дрога.
БНР стартира национална кампания под надслов „Избери живота“. Началото ще бъде дадено с дискусия на живо в ефира на програма „Хоризонт“ и във Фейсбук, в Деня на Европа, 9 май от 10:00 до 12:00 ч.
Целта е с помощта на институции, неправителствени организации и всички засегнати страни да се проведе обществена дискусия за вредата от употребата на наркотични вещества. Да се проследи пътят на дрогата и да бъдат показани опасностите, които крие употребата ѝ. БНР ще популяризира положителните примери на хора, които са се освободили от тази зависимост.
Партньори в кампанията на БНР срещу зависимостта от дрогата сред рисковите групи младежи са Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, неправителствени организации.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
Безплатен дебат за избори за ЕП. Заявили участие: Кристиян Шкварек от ПП ВМРО – БНД, Минчо Христов – независим кандидат, Цветелина Кузманова от КП Път на младите (НДСВ и Новото време),  Александър Гарибов от КП Движение заедно (ПП Българска социалдемокрация – евролевица, ПП Християн-социален съюз), Настимир Ананиев от ПП Волт, Христо Дунчев от ПП Партия на зелените, Аделина Занкова от ИК Десислава Петрова Иванчева – независим кандидат, Стоян Михалев от КП Демократична България – (ПП Движение Да България, ПП Демократи за силна България), Петър Клисаров от ПП Пряка демокрация, Иван Спирдонов от ПП Възраждане

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Този път можете да срещнете и да си поговорите с баба-анализатор, кмет на село и с поет-жив гладен класик. Освен това ще научите нещо ново за адвокатските услуги, за куриерските услуги и за рекламните площи преди избори. Затова оставете грижите на гардероб и се порадвайте на единственото в ефира радиокабаре, подарък за вас от редакция „Хумор и сатира”!

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията

И отново – нощ на музеите
На 18 май ни очаква 15-та Нощ на музеите. И както всеки път музеите ще посрещат своите посетители с изложби, концерти и много други прояви… В Повече от 70 музея и художествени галерии от цялата страна ще се опитат да изненадат своите гости с интересни инициативи. За Нощта на музеите и за топлите чувства между музеи и публика в студиото разговаряме с д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей Благоевград.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози – История и геополиитка
Завършилото наскоро посещение на папа Франциск I в България предизвика не малко въпроси и дискусии. Отговорите на много от тях могат да се намерят назад в историята на Западната църква. Да говорим за произхода, същността и специфичната политика на папската институция сме поканили проф. Александър Николов, ръководител катедра „Антична и средновековна история“ при Софийския университет

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Дуети под знака на зодия „Телец“.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост – Марина Матеева

от 16.30 до 17.00 часа
Кино култура по радиото…
Гостува кино-журналистката Станислава Айви, която ще разкаже за своите нови проекти и за срещата си с чилийската писателка Исабел Алиенде

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Един революционер от сцената – гост Веселин Анчев, актьор от Военния театър с десетки роли на сцената и запомнящо се участие във филма „Възвишение", зам.-председател на фондация АСКЕЕР

от 18.00 до 19.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 19.15 до 19.30 часа
Концерт

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
Документален сериал „Радиото“ – двайсети епизод – „Произведено във второ студио или 75 години Радиотеатър“

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Сценичните партньорства на Михаил Светлев
Наред със спомените на Михаил Светлев ще звучат няколко прочути италиански канцонети, ще ви предложа мини концерт с най-любимите тенорови арии, записани в различни години и с различни диригенти. Ще има дуети с големите звезди на XX в. – Монсерат Кабайе, Едита Грубарова, Маргарет Прайс, Гена Димитрова. А за финал – спектакъл от 1979 г. на „Аида“ в Софийската опера с диригент Руслан Райчев и с Анна Томова-Синтов като Аида, Михаил Светлев – Радамес, Стефка Минева – Амнерис.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Честита баня!: Българската баня от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Маршрути: Какво могат да предложат малките села у нас и как се ражда инициативата „Тиймбилдинг с кауза“, разговор с Антония Чиликова. • Градът разказва истории: Поморие и историята на старите..

публикувано на 21.08.19 в 08:30

Сряда, 21 август

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Първите в следосвобожденска България – опитомяване на стихиите: Цветовете на огъня от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Посветена на лятото песенна лирика и изпълнения на: Георги Минчев, „Бъндараците”, Лаура Паузини, „Д-2“, Дженис Джоплин, Иван Ненков,..

публикувано на 20.08.19 в 12:49

Вторник, 20 август

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Древна Европа: мисията на траките Тракия и моретата от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам NDR Big Band 2 – Записът е от концерт в Хамбург и Записи на Ангел Заберски Трио от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Земеделско стопанство на три поколения – документален..

публикувано на 19.08.19 в 08:20

Понеделник, 19 август

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Идеалът за красота през вековете Ранно средновековие, Ренесанс, образът на жената в иконите на източното православие от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал Рецитал на Виктор Третяков – цигулка. от 2.00 до 3.00 часа Събота сутрин в… Ще бъдем на..

публикувано на 18.08.19 в 08:20

Неделя, 18 август

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Пред залез слънце“ от Герхард Хауптман от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Александър Райчев, оркестър „Пампорово“, Георги..

публикувано на 17.08.19 в 08:20