„Хофман“ на Ани Васева в Гьоте институт

„Хофман“ в Гьоте институт
Снимка: Зафер Галибов

Сякаш съвсем естествено беше след Лотреамон и Лъвкрафт театралната група „Метеор“ (единствени по рода си у нас изследователи на зловещото) да се захванат и с личността и творчеството на Ернст Теодор Амадеус Хофман. Всъщност, Хофман предхожда Лотреамон и Лъвкрафт не само в реалната човешка история, но и в личния пантеон на Ани Васева, така че можем да кажем, че това представление си зрее от много по-отдавна и сега просто се овеществява. Акцентът, разбира се не е само върху зловещото. Тук има и красота – красотата на немския език например (колкото и да не ви се вярва), защото представлението е двуезично. Останалите замесени са Боян Манчев, Леонид Йовчев и Стефан Милков (на сцената), Стефан Дончев (апарати), Теодора Бамбикова и Борислав Борисов (костюми), Мирослав Маринов (изработка обекти). Преводите от немски на български (на текстовете на Хофман) са на Страшимир Джамджиев, Теодор Берберов и Нина Чилиянска, а от български на немски (на текстовете на Ани Васева и Боян Манчев) – на Елвира Борман. Езиков педагог по немски език е Венцислава Дикова. Музиката е на Кристиан Алексиев. В представлението са използвани илюстрации на Любен Зидаров и музикални композиции от Е.Т.А. Хофман.
Предлагаме ви разговор с Ани Васева и Леонид Йовчев, излъчен в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на 15 май.
Дали на сцената на Гьоте институт има издълбана яма, от която режисьорът подава на актьорите забравени реплики?... А си говорим и за други две представления на „Метеор“, които се играят за последен, ама наистина последен път на 19 и съответно на 21 май…


Можете да гледате „Хофман“ тази вечер в 19.30 ч. в Гьоте институт, а билети се продават в онлайн в EpayGo и на касите на EasyPay. Ще има и на входа, но местата са наистина ограничени до допустимото за комфорта на публиката.