Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Врач“ – роман за разказвачеството

БНР Новини
Чешкият писател Мартин Ришави
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

„Врач“, новият роман на чешкия писател и режисьор Мартин Ришави беше представен снощи в София. Тази вечер от 18.00 часа в галерия U Park авторът ще се срещне и с пловдивските си читатели.

Главният герой в романа на Мартин Ришави, съставен от две самостойни, но сходни и свързани повести, е бивш театрален режисьор, преквалифицирал се в диспечер в московската служба по чистотата. Светът, животът в Русия, театърът, обществените процеси, житейските истории, естетическите му възгледи и всичко останало читателят „слуша“ с гласа на този герой-разказвач, който сякаш не може да спре, докато не побере и навърже в речта си цялото земно съществуване. Привидно поток или дори потоп на мисълта, „Врач“ неусетно и всъщност неотклонно ни води през сюжета.

Мартин Ришави е роден в 1967, в Прага. Учил е биология и драматургия. Преподава сценаристика и драматургия във легендарната Академия за филмово изкуство в Прага (FAMU). Много от документалните му филми са посветени на Сибир. Два от романите му „Пътища към Сибир“ (2008) и „Врач“ (2010) печелят престижната чешка литературна награда „Магнезия литера“.

„Едно от най-големите достойнства на този роман е, че той е наистина неочакван и оригинален със начина, по който е изграден“ каза напредставянето на романа в Чешия център литературоведката Ани Буова. „Той не се стреми да се впише в някакви актуални тенденции, стилистики или теми на съвременната литература, а  отстоява някакво свое място и своя оригинална тематика.

Все пак литератури като българската и чешката, традиционно наричани малки литератури, рядко се занимават с други страни, те са по-често вгледани в самите себе си и собствената си литература, история или съвременност, а когато гледат на някъде другаде това обикновено е към големите метрополии. Това обръщане към една друга реалност не е толкова често явление. При това тази руска действителност не е представена от гледната точка на чужденеца, а е разказана отвътре, през очите на един бивш руски театрален режисьор.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53