Rockscholl – училище за музика със социална мисия

Снимка: Rockscholl

В това издание на рубриката "Радиоавтограф"на предаването „Семейно радио“ ни гостува музикалната академия "Rockscholl ". Срещаме ви с Боян Симеонов, управител на академията, и една от ученичките в "Rockscholl " – Маргарита Ясенова. Академията беше големият победител в инициативата "Промяната", която дава шанс на социалното предприемачество в различни области.

Отличеният проект се казва "Виждам чрез музика" и представлява адаптирана програма за музикално образование за незрящи деца и младежи. "Rockscholl " е сплав между два основни елемента – музика и социална страна, която да реализира каузи в обществена полза. Към настоящия момент "Rockscholl " има над тридесет преподаватели в София и Варна, които провеждат обучения в широк музикален спектър. Освен класическите за рока - китара и барабани, желаещите могат да станат част от курсове по гайда, флейта, цигулка, саксофон, диджей уроци, композиране и други.

Боян Симеонов е човек трайно свързан с медиите и културата, но се занимава и с предприемачество и стартиращи компании. Негов е и проектът "Ърбън Тейпс", който е насочен към музикални сесии на популярни градски места с известни изпълнители и групи. Освен това е и съдружник в онлайн медията "Под моста", насочена предимно към културна тематика. Макар да няма музикално образование, самият той се запалва по музиката в "Rockscholl " и преди почти три години започва уроци по китара.

Маргарита Ясенова учи вече четири години пеене, а от година и половина свири на пиано. Предпочитаните от нея музикални стилове са джаз, поп, сол и госпъл. Уроците в "Rockscholl " ѝ дават и възможността да попадне сред хора, които споделят същите интереси, и по този начин да създаде своя среда, свързана с музиката.

Освен музикалните уроци, "Rockscholl " организира концерти и студийни записи, като целта е творческият цикъл да бъде затворен, за да има всеки възможност да се занимава с всички аспекти на музикалното изкуство.

Музикалната школа разполага и със свое собствено студио – "Ърбън Хаус". Маргарита се надява един ден да запише първият си авторски албум в студиото на "Rockscholl ". Последният албум на популярния изпълнител, но и преподавател в академията, Илко Биров, е записан именно в "Ърбън Хаус".

Повече за дейността на "Rockscholl " а и за инициативата им "На една песен разстояние", чуйте в разговора на Ирина Вълчанова с Маргарита Ясенова и Боян Симеонов.