Изкуство с кауза или за един автопортрет с… противогаз

Автор:
1
"Автопортрет с пейзаж" на Алла Георгиева
Снимка: Ася Чанева

В галерията „Червената точка“ в София продължава изложбата „С“- „ВЪГЛЕРОД“. Поради големия интерес, тя ще може да се разгледа до 4 юни включително. Въглеродът е в основата на живота, защото всички организми са изградени от молекули, съдържащи въглерод. Въглеродът е един от малкото химични елементи, известни още от античността. Химичният му символ „С“ идва от Carbonium, от латински carbo – „въглен“. Неметалът въглерод се среща под няколко алотропни форми, най-известни от които са графитът и диамантът.

Изложбата „С“ - „ВЪГЛЕРОД“ събира творби на 11 автори, различни по стил и техника.Това са: Аксиния Пейчева, Мария Налбантова, Моника Найденова,  Алла Георгиева, Генади Гатев, Павлин Радевски, Радослав Мъглов, RASSIM®, Рафаил Георгиев-Рафо, Стефан Петрунов и Слав Недев, който е и кураторът на изложбата.

Една от творбите във „ВЪГЛЕРОД“ привлича погледите с постмодернистката си идея. „Автопортрет с пейзаж“ е иронична провокация от утвърдената художничка Алла Георгиева. В нейния пейзаж на заден фон има комини на ТЕЦ, тъй като авторката свързва въглерода предимно с въглеродния двуокис, а на преден план в картината с маслени бои се виждат смартфон и чаша мляко. Най-впечатляващото в автопортрета на Алла Георгиева е, че тя се е изобразила с красиви бижута и с противогаз. Абсурдно е да нямаш елементарното - чист въздух, но да се вълнуваш от това да имаш последни модели технологични джаджи, скъпи бижута и нови дрехи – това е идеята на Алла, която досега не е засягала темата екология в творчеството си.

Личните стъпки на всеки човек за опазването на околната среда са важни, според художничката, но огромният екологичен  проблем трябва да се решава повече на политическо, отколкото на гражданско ниво. Но световният проблем с мръсотията, разбира се, не е само политически, той е и икономически.

Решението, според Алла Георгиева, е да избираме правилните хора, с очакването, че те ще действат по правилния начин.


Галерия