Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед от бъдещето към бизнеса

БНР Новини
Кирил Калев
Снимка: Кирчо Стоичков

Поглед от бъдещето към съвременния бизнес ви предлагаме в „Нашият ден“ в един разговор за технологии, лидерство, идеи.

За девета поредна година през миналата седмица конференцията за дигитални технологии и иновации DigitalK обедини вдъхновяващите истории на бизнес лидери и предприемачи по теми като дигитални стратегии, иновации и трансформация, изкуствен интелект, дигитални комуникации, киберсигурност, криптовалути и много други.

А историите са такива: Въпроси, които никога не си задаваме, докато 5-годишно дете не ни напомни, че възрастните не знаят всичко и имат право да питат, един свален от самолета доктор, предизвикал откази от пътуване с компанията, вярата, че машините ще изместят хората, но не и конкретният човек, който съм точно аз, различни мозъци, за които една и съща задача е неподозирано различна, как четирима затворени заедно за десет часа да бъдат щастливи – една автомобилна компания отговаря, дигитално срещу аналогово забавление и колко е важно да си позволим да бъдем, наистина, човешки същества.

Разбира се, и с общи фрази без дълбочина, и с мотивационни послания без съдържание в някои от лекциите, но за щастие в малко от тях. Заедно през мислите на онези хора, които водят бизнес света напред, преминаваме в „Нашият ден“ заедно с експерта по комуникации и коучинг Кирил Калев.

Първата гледна точка към Digitalk 2019 е на един от най-новаторски настроените предприемачи в България и съорганизатор на събитието – Павел Езекиев. Него питаме и дали, ако бизнесът от една страна решава проблеми, а от друга разглезва, трябва да се лишим от онзи, който разглезва и без който можеш.

Дейвид Армано е опитен специалист в сферата на бизнеса, дигиталната трансформация и създаването на брандове. Чрез стратегиите си той помага на брандовете да открият както по-висшата си цел, така и по-широки бизнес хоризонти. В момента той е глобален директор стратегии в маркетинговата фирма Edelman в Чикаго. В кариерата си Армано е помагал на редица брандове да се наложат и да получат вниманието, което получават днес. Сред тях са Kellogg’s, PayPal, United Airlines и други. Това споделя пред колегите си от целия свят:

„В днешно време не можеш да прекараш дори един ден в САЩ без да бъдеш част от разговора за големите технологии. Вглеждайки се в компании като Фейсбук, хората се питат дали Фейсбук не трябва да бъде регулиран, няма ли прекалено голяма власт, за добро ли е влиянието му. Аз лично мисля, че Фейсбук е прекрасна платформа, тя ме направи част от много общности, но разбирам защо хората си задават тези въпроси. Защото не са важни само иновациите, които една компания, на която се възхищаваме, прави, но и това как тя влияе на обществото – добре или зле. Поради тази причина в САЩ се разви едно доста активно общество, което смята, че филантропията е хубаво нещо, но освен благотворителността, по-важно е всъщност как милиардерите решават проблемите на света. Много хора мислят по темата, твърдейки, че ако имаш системни проблеми, са необходими системни подходи, а не просто капки в морето. Ние трябва да се запитаме най-важното, независимо от това дали сме част от голям или малък бизнес – дали ще липсваме на света, ако не съществуваме. Това е въпросът, който трябва да си зададем – ще липсваме ли. И ако отговорът е да, защо ще му липсваме, а ако е не, отново защо няма да му липсваме.“

Дейвид Шинг, познат като Шини, е австралиец, известен като дигитален пророк, работил в полза на маркетинга на някои от най-големите американски компании. Той ни казва, че днес хората говорят охотно за технологии, сигурност, използват свободно търговски понятия, обсъждат технологичния свят. И продължава така:

„Единственото нещо, за което обаче вече не искат да говорят, е забавлението. Затова аз съм тук единствено, за да говоря за забавление, ако искате да говорите за друго, доскоро. Защо? Защото, вижте, когато се преместих от Австралия в Ню Йорк преди 20 години, направих съзнателен избор. Аз съм от страна, която на практика имаше три или четири телевизионни канала. Колко имате вие тук? Та, когато се преместих в Ню Йорк, изритах телевизора с 99-те канала настрани, и си инсталирах безплатна телевизия, което тогава ми струваше около 15 хиляди долара, за да стана напълно дигитален. Защото 99 канала са нищо, побъркваха ме. Хлапаците сега растат по този начин, а аз направих този избор преди 20 години. Вярвах на средата. Но доверието се превърна в тревожност. Живея на място, където доверие вече няма. И ако аз съм тревожен, вероятно и вие сте тревожни, а ако и вие сте тревожни, вероятно мозъкът ви е тревожен. И какво ни остава след това разпадане на доверието. Опит! Искате ли от него? Вдигнете глава – пълно е с опит наоколо. И в добавка – думата на 2019 година – трансформация. Най-добре ще е да използвате всичко онова, за което всички говорят, за да трансформирате бинеса си чрез технологиите, за да придобиете сериозен опит, който да доведе до разпадане – ето ви ги всички тези думи в едно изречение. Но това е реалността. Номерът е да накарате хората да дойдат при вашата марка, а нея – да стигне до хората. Лесно ли е? Не, наистина е трудно.“

Шобана Алувалия е директор на IT отдела на Uber Technologies. Тя отговаря за глобалните IT операции и поддръжка на услуги на фирмата, която се разглежда като най-големия стартъп в света. Алувалия ръководи стратегическия дейност по поддържането на операциите на Uber в цял свят. Те включват инфраструктурата, мрежата, телекомуникациите и приложенията, чрез които компанията работи. Преди да се присъедини към Uber, Алувалия е заемала поста вицепрезидент на IT отдела на Rocket Fuel, както и същия пост в CBS. Основната тема за нея е особената важност на умението на един мениджър да слуша – екипа си, подчинените си, колегите си от други фирми, дори конкурентите. Питаме я как да разпознаваме кога слушането води във вярна и кога – в грешна посока. Отговаря:

„Концепцията за слушането е доста сложна. Защото именно това ни води – разбирането за това какво е успех. Осъзнаването му е особено важно дори преди да започнем да експериментираме. Става въпрос за културата, която искаме да създадем. Културата не се създава от един човек, а от група хора. Бих казала следното – нека да създадем среда, в която да бъде отворени за предложения, каквито можем да отправяме не само към шефа си, но и към колегите на нашето ниво. И така всеки от нас ще има различен принос и ще се възползва от чуждия. Не забравяйте също така, че не винаги сте осведомени за всички ограничения. И освен това винаги трябва да правим онова, което най-много ни се иска и в което сме уверени. Ако една компания е подходяща за нас и ние за нея, трябва да продължаваме да работим в нея. Но ако усещаме, че не можем да допринесем с онова, на което сме способни, е време за промяна. Но между мисълта, че трябва да напуснем, защото шефът не ни слуша, и вероятността той просто изобщо да не знае, че имаме някакви идеи, има доста голяма разлика.“

Шобана Алувалия ни казва още, че компанията ѝ работи по няколко програми за менторство и коучинг. Самата тя има персонален ментор. Освен това си има собствен „евангелист“ – понятието означава по-висш лидер, който й помага да разбира сложните процеси.

По темата лидерство, комуникация, коучинг продължава и разговорът ни с експерта в тази област Кирил Калев.

Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40