Световни имена с майсторски класове на Международна лятна академия на изкуствата в Созопол и Бургас

Снимка: artacademy-bg.com

Един от най-големите световни кларинетисти – Пол Майер, ще посети България, по покана на XIV-та Международна лятна академия на изкуствата, която ще се проведе в Созопол през юли и септември тази година.

Петя Великова, създател и артдиректор на форума, за пореден път привлича и кани преподаватели, световни имена в музиката, авторитетни имена в изобразителното изкуство, театъра, литературата, педагози с доказан в годините професионализъм. В рамките на седмица те обучават младите таланти, вдъхновени от традициите на най-старата музикална лятна академия в Европа – „Mozatreum” in Salzburg. Различната специфика в реализацията на двата форума е, че лятната Академия на изкуствата в Созопол обединява и други изкуства. Тя  е част от културния календар на община Созопол и тази година ще се проведе в дните от 16 до 31 юли, а от 1 до 10 септември в Бургас.
За първи път в рамките на Академията ще има клас по артфотография, воден от Маргарита Русева – успешен, млад визуален артист с международна практика и култура. За първи път в Академията стартира и фотоконкурс с жури, сред което са имена като Симон Варсано, Раймондо Варсано, Касиел Ноа Ашер, Маргарита Русева.

Спечелилите награда във фотоконкурса ще имат възможност да участват в общата фотографска изложба в рамките на лятната академия през юли, в престижно изложбено пространство в старинен Созопол. Международната академия на изкуствата се гордее и с възможността тази година майсторският клас по изобразително изкуство да се води от доц. Димо Колибаров – художник и творец със заслужено признание в света на графиката и носител на престижни международни награди.

За първи път интересът към Академията е провокиран и от майсторския клас по артжурналистика и ПР практики с ментор д-р Райна Дамяни – журналист с общо 22 медийни и арт награди в сферата на културната журналистика, художник, куратор, изявен ПР специалист и артексперт.
Тя беше гост на „Артефир“, чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с нея.