Кои са противоречията в законодателната джунгла и защо у нас етичните норми нямат санкции

Анелия Торошанова и проф. Мария Славова (вдясно)
Снимка: Росица Михова

Защита на правата и човека и гражданина – от кого?
Държавата защитава гражданите, а наддържавните институции – човека.

Нихилизъм в правото - вярваме ли на институциите или само ги пренебрегваме и нищо не ни спира да нарушаваме законите!

От друга страна волунтаризъм в правото - кой от където дойде, без да има познания и морал, променя правото и го нагласява според собствените си интереси. До кога ще търпим това! А какво всъщност да направим?

Проблемът е в образованието. Когато хора със спорен морал и спорни капитали учат студентите на право - на какво да разчитаме?

Това са акцентите и въпросите, на които търсихме отговор днес в предаването „Законът и Темида“ с нашия специален гост проф. Мария Славова – преподавател по административно право и процес в СУ „Свети Климент Охридски“, главен редактор на списание „Правен преглед“.

Чуйте звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мейсио Паркър

Мейсио Паркър сред звездите на джаз фестивала в Банско

„Ще направим Банско по-известно от Монтрьо“ - казва на шега основателят на джаз феста в Банско д-р Емил Илиев в студиото на „Нашият ден“. Най-големият летен форум за любителите на хубавата музика се провежда за 22-ри път. За това време фестивалът отгледа поколение меломани и натрупа вълнуващи спомени и впечатления. Освен д-р Илиев, в студиото гостуват..

публикувано на 25.06.19 в 11:20

От детството към безгрижието

Как се създава и как се остава щастлив човек – за това, за препятствията в детството и за преодоляването им говорим в „Нашият ден“ с Мимоза Димитрова от Асоциация „Българско психоаналитично пространство“ в седмицата на посещението на психоаналитика Патрик Ландман, доскорошен президент на една от авторитетните и най-динамично напредващи френски..

публикувано на 24.06.19 в 10:25

Привилегировани превозвачи

Привилегировани ли са някои превозвачи и защо една фирма продължава да нарушава правата на пътниците – за това говорим в „Нашият ден“ с цигуларката Кремена Николова след едно опасно пътуване. А съвети към всички вас отправя изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Повече в звуковия файл.

публикувано на 24.06.19 в 10:06

Светостта и нейното въплъщение в лицето на св. Йоан Рилски

• Репортаж от Научна конференция, посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в основаната от него обител. • Разговор с гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ за личността и делото на св. Йоан Рилски.

публикувано на 23.06.19 в 08:05
Протестиращи държат в ръцете си плакати, на които пише „Аз съм (ние сме) Иван Голунов“, по време на шествие в подкрепа на арестувания журналист Иван Голунов.

Руснаците питат

В Русия наричат безпрецедентна реакцията на гражданското общество и журналистическата гилдия на задържането, по обвинение в притежание и разпространение на наркотици, на разследващия журналист и кореспондент на сайта „Медуза“ Иван Голунов. Освобождаването на журналиста доведе до публикации в списание „Огоньок“ и други издания за наркопрестъпленията в..

публикувано на 22.06.19 в 13:25