Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сибусиле К‘аба в България: афро-джаз турне по пътя към изгрева

Снимка: личен архив

Невероятен глас от ЮАР с четири дати специално за българската публика дни преди да свири на един от най-големите музикални фестивали в Европа това лято. Турнето в най-големите ни градове отваря четири портала, свързващи джаза с предколониалните му корени, към откровението, в което откриваме още и още от себе си.

Плакат: Михаела Караджова (Stalkersince1993)Много са културните събития в последния юнски уикенд в София, Пловдив, Бургас и Варна. Рядко обаче автентичен и завладяващ музикант от Южна Африка, влязъл в годишните класации на музикални законодатели като Джайлс Питърсън от BBC 6 Music, избира точно тях за турне. И то в самите дни преди появата си на един от титаничните европейски летни фестивали – датския Roskilde, в един и същи ден с Нене Чери, Фатумата Диауара и Робърт Плант.

Сибусиле К’аба (Sibusile Xaba) е родом от провинция КваЗулу-Натал. Интернет твърди, че е пряк потомък на легендарен зулуски цар. По-официалните медии от ЮАР до Англия и чак до Финландия обаче обръщат внимание на музиката му. Вероятно защото любимият ни етикет „афро“ е крайно недостатъчен за тази магия. Тя звучи като джаз, защото е свободна и освобождаваща. Звучи като госпъл, защото се пее със звуците на Първите песни. Звучи като соул, защото е искрена. Може би дори е фолк, или блус, ако търсиш още паралели. Познавачите биха разпознали класическите африкански жанрове масканди и маломбо.

Разбира се, думите са малки и не могат да опишат живия контакт с китарата и гласа на шамана от Претория, подкрепян на сцената от бек-вокалите, хармониката и перкусиите на своя духовен брат Naftali (Нафтали). Пробуждане, зареждане, смирение, вдъхновение, доброта и любов – ценностите на самия изпълнител – въздействат на всеки, докоснал се до изкуството му. Те струят дори и от илюстрацията на Михаела Караджова (Stalkersince1993), посветени на поредицата от неповторими музикални вечери.

Гостувалият преди две години у нас лондонски титан на новия джаз Шабака Хъчингс пък твърди, че музиката на необикновения бард е променила вътрешната му музикална философия. Изненада или не, преди около две седмици двамата – Шабака и Сибусиле – се засякоха в Париж за записи, които предстои да влязат във втория албум на Сибусиле. Песни от него ще слушаме на The Bulgarian Sunrise Tour, с което изпращаме оригиналния изпълнител за Дания и заявяваме този месец като най-силния досега за енигматичната конспирация „АфроВизия“, след ударното начало с Басеку Куяте от Мали и Аюне Суле от Гана.

Турнето на Сибусиле К‘аба е организира от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР и Stretch и по дни, градове и часове изглежда така:

28 юни (петък) – 21.00 ч. – София – Гьоте-институт
29 юни (събота) – 22.00 ч. – Пловдив – „Петното на Роршах“
30 юни (неделя) – 22.00 ч. – Бургас – Barbossa
1 юли (понеделник) – 19.00 ч. – Варна – Studio 21

Билети за София и Пловдив има онлайн в системата на EpayGo, генерален спонсор на концертите на „Аларма“, и физически на касите на EasyPay в цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30