Никола Тесла и светлината

Паметникът на Тесла в Белград
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При раждането му имало страховита гръмотевична буря. Тогава акушерката казала на майка му: „Като че ли синът ти ще се окаже дете на бурята...“ Майката, която била дъщеря на православен сръбски свещеник, отвърнала пророчески: „Не – на светлината!“
Така гласи фамилната легенда за раждането на гениалния изобретател и инженер на 10 юли преди 163 години, но в това няма нищо чудно: самият Тесла остава не само епоха в областта на знанието, но и легендарна личност до ден днешен.

За неговия драматичен житейски път, започнал в селце на територията на някогашната Австро-Унгарска империя, което се намира днес в пределите на Хърватия, и завършил в самотна хотелска стая в Ню Йорк, както и за революционните му идеи, свързани с променливия ток и безжичното предаване на електрически сигнали, разговаряме с проф. д-р Николай Витанов от Института по механика при БАН. С него се опитваме да осветим противоречивата информация и за мистерии, приписвани на големия учен като неговия хипотетичен Сибирски експеримент, който някои свързват с тайнствения Тунгуски взрив на 30 юни 1908 г. – феномен, след който не остават нито метеоритни отломки, нито кратер.