Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно вълнуващо лято за Софийската опера

Снимка: operasofia.bg

Традиционно националният ни оперен театър предлага много и различни спектакли на открито. Десет години навърши фестивалът „Опера в парка“. „Открихме го с голям оперен концерт, след това „Дон Паскуале“, направихме премиерата на „Кармина Бурана“, както и „Силфида“. При огромен интерес преминават всички седемнайсет детски представления сред чудната горска зала. Последва седмият Вагнеров фестивал с „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, на който посрещнахме и чуждестранна публика“.

Новата лятна сцена на НДК ще бъде открита със „Зобра гъркът“ на 16 юли. Отново в залата на Софийската опера ще пее оперната звезда Мария Гулегина. На 18 юли тя ще бъде Абигаиле в „Набуко“ на Верди, а самият Набуко ще бъде баритонът Кирил Манолов, който закри сезона в Чикаго под диригентството на Рикардо Мути. На 21 юли Мария Гулегина и Камен Чанев ще се представят в „Турандот“ на Пучини.

„През юли за четвърти път ще се случи магията „Опера на върховете“ в Белоградчик, както и нашият пърформанс в пещерата Магура „Богове, великани, джуджета и валкюри“. Добавили сме нови сцени в разходката из пещерата. Играем балетите „Кармина Бурана“ и „Дамата с камелиите“, оперите „Трубадур“, „Кармен“, Турандот и мюзикъла „Мама миа“. Там хората идват от цялата страна, а вече и от чужбина. Ще гостуваме в курорта Албена за тяхната петдесет годишнина с „Мама миа“. Обещали сме това много отдавна, тъй като те са наши щедри спомоществуватели. Тъй като сме в този район решихме да покажем мюзикъла и на летния театър във Варна. Ще имаме пет представления. На връщане поехме ангажимент да играем и в Античния театър в Пловдив на 10 септември. Не ще пропуснем да зарадваме и софийските почитатели на музиката на АББА. „Мама миа“ ще се играе на 13,14 и 15 септември и в София“.
Пламен КарталовЕто така без ваканция стигнахме до новия сезон, казвам аз.

Ще го открием с грандиозен гала концерт посветен на 90 годишнината на Николай Гяуров. Участват български и световни артисти партньори на великия бас. Това са Долора Заджик - мецосопран, Даниела Мадзокато-сопран, Макс Рене Козоти-тенор, Стефано Секи-тенор, както и нашите солисти Димитър Станчев, Калуди Калудов, Светозар Рангелов, Орлин Анастасов, Цветелина Василева. Ще има и група от школата на Райна Кабаиванска. Тя самата е от същото поколение и е пяла с него. Диригент ще бъде Джанлуиджи Джелмети. Модератор ще е Андреа Мерли, известен музикален критик от списание „Опера“. Така Маестрото ще се върне в своя дом, откъдето е излязъл чрез паметта за него.

Останалите нови заглавия в предстоящия сезон на Софийската опера са „Зографът Захарий“ на Големинов, „Дама Пика“ на Чайковски, „Севилският бръснар“ на Росини, „Електра“ на Щраус, „Капулети и Монтеки“ на Белини – концертно изпълнение, както и два мюзикъла „Клетниците“ на Шьонберг и „Шрек“ на Тесори.

Самият акад. Карталов ще постави операта „Риголето“ на Верди на Античния театър в Пловдив на 13 юли и това ще бъде неговият режисьорски дебют там.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30