Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Великденския оперетен концерт в Бад Ишъл

БНР Новини
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Чудесни гласове очароваха публиката в пълната зала на конгресния и театрален дом в Бад Ишъл на Великденския оперетен концерт. Младата полякиня Паулина Хорайска е била открита на един конкурс за оперетни певци на частния музикален университет „Антон Брукнер“ в Линц и поканена за участие във Великденския концерт на 21 април.

Темпераментната Хорайска е един многообещаващ лиричен колоратурен сопран и има хубав, мек глас. Тя беше убедителна в арията на Адела от „Прилепът“ на Йохан Щраус и с песента на Юлия „Ярка луна“ из оперетата „Братовчедът от Дингсда“ на Едуард Кюнеке. И един изключителен тенор пя на Великден в оперетния концерт. Като заместник на разболелия се Роман Мартин беше ангажиран Клеменс Кершбаумер, който през отминалия сезон получи ролята на принца Лило-Таро в оперетата-ревю „Цветето от Хавай“ на Пал Абрахам в оперетния фестивал на името на Франц Лехар в Бад Ишъл.

Въпреки изненадата и лист хартия с текст в ръка, но и веднага след едно участие във Великденска меса в църквата, Кершбаумер блестеше с ясни височини, артистичен талант, импулсивност и енергия. Той въодушеви публиката с ариите „Колко са тъжни изисканите дами“ от операта буфа на Жак Офенбах „Парижки живот“, и „Но господа!“ от зингшпила на Ралф Бенатцки „Бялото конче“.

Безспорно голямата звезда на този Великденски концертен следобед беше сопраното Александра Райнпрехт. С голям опит на сцената, но също и привличаща като магнит публиката, певицата е позната от отминалия сезон на оперетния фестивал в Ишъл с ролята на Лиза от „Страната на усмивките“ на Франц Лехар. Сопраното доминираше на 21 април със сила и интензивност във височините. В кулминационни моменти в концерта се превърнаха дуетът на Отилия и д-р Зийдлер „Целият свят е небесносин“ от музикалното въведение към зингшпила „Бялото конче“ от Роберт Щолц и песента на Елизабета „Влюбена съм“ от оперетата на Франц Лехар „Хубав е светът“.

Малкият по състав, но фин в изпълненията си оркестър на града Бад Ишъл под диригентството на Валтер Ерла, гарнираше песенните номера с великолепни увертюри, маршове, полки и валсове. Певците и оркестърът оставиха след себе си впечатлението за един чудесен, първокласен оперетен концерт, който възбуди апетита към предстоящото оперетно лято в Бад Ишъл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25