Централни произведения в програмата на Лехар-фестивала Бад Ишъл

Снимка: Юлия Атцмансторфер

В Залцкамергут, там можеш хубаво да се повеселиш!“ С началната строфа на тази най-известна песен в историята на австрийската оперета, Лехар-фестивалът Бад Ишъл кани своята публика на фестивалното лято 2019 година, за да я пренесе в хотела „Бялото конче“ на езерото Волфгангзее.

Зингшпилът „Бялото конче“ на Ралф Бенатцки е вероятно най-известната творба в областта на забавния музикален театър и ще бъде наново поставена от художествения ръководител на фестивала Томас Енцингер. Оперетата е забавно ревю, в което различни стилове и жанрове като валс, фокстрот и шлагер са вплетени в едно цяло и заразяват публиката с много настроение. В артистичния екип са ангажирани звезди от сцената и телевизионния екран: Рамеш Наир, Сузана Хиршлер, Хелга Папоушек и Курт Шрайбмайер. В сюжетната линия на зингшпила „Бялото конче“ се откроява любовната история на келнера Леополд и собственичката на хотела Йозефа Фогелхубер. Тя обаче се главозамайва по своя постоянен гост др. Зийдлер, който обаче се влюбва в младата берлинчанка Отилия. И когато към главните се прибавят и второстепенните персонажи на вечно мърморещия фабрикант Вилхелм Гийзеке, както и прекомерно чувствителния проф. Хинцелман с неговата фъфлеща дъщеря Клерхен, интригите са „в кърпа вързани“.

Премиерата на „Бялото конче“ от Ралф Бенатцки ще бъде на 13 юли тази година. Жак Офенбах е един от създателите на оперетата в музикалната история. С творчеството си той променя коренно музикалния театър през втората половина на 19 век. По повод 200-годишнината от рождението му, Лехар-фестивалът ще пренесе този път публиката в Париж. По френски „патент“ актьорите на сцената ще се обичат, ще си изневеряват и ще танцуват. Разбира се, че известният кан-кан на Офенбах няма да липсва.

Със своята фриволна оперета „Парижки живот“ Офенбах отправя поглед, изпълнен с виц и ирония към френската столица. В тази „Мека“ на удоволствията искат да участват и почиващият там шведски Барон фон Гондремарк и неговата съпруга. С пристигането си в града на любовта те са посрещнати от някого, който се представя за друго лице. Последствията от това са всъщност една объркваща игра, в която човешкото излиза на преден план и на дневна светлина.

„Парижки живот“ се поставя за първи път в Бад Ишъл. За нуждите на Лехар-фестивала творбата изцяло и наново се превежда и обработва. В главните роли са ангажирани Александра Райнпрехт и Герд Фогел. Премиерата е на 20 юли тази година. С третата продукция в полусценична форма, Лехар-фестивалът ще представи за първи път една рядка творба на почетния гражданин на Бад Ишъл Франц Лехар. При това публиката ще бъде омагьосана не само от хубавата валсова музика, но и изненадана от модерните джаз-мелодии, които Франц Лехар използва в „Кло-кло“. Кло-кло Мустаж е една известна вариететна певица. Сред нейните многобройни ухажори е и кметът, когото тя много мило нарича „папа“. Един ден Кло-Кло го моли писмено за финансова помощ, но писмото стига до неговата съпруга, което довежда кмета и неговата мнима дъщеря да турбулентни моменти.

Зийглинде Фелдхофер, Герд Фогел и Сузана Хиршлер са водещите персонажи. Полусценичната постановка ще бъде записана и издадена на компактдиск от немската звукозаписна компания за класическа музика Classic Produktion Osnabrück. Премиерата е на 10 август тази година.ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Бальозов

За композитора, колегата и приятеля Румен Бальозов

В „Студио музика“ ви въвеждаме с една ключова реплика от „Малкият принц“ на Екзюпери – „Възрастните са наистина много чудновати!“ Тя може да се отнесе към автора на едноименната опера Румен Бальозов, с която той се дипломира като композитор в Българската държавна консерватория. Няколко сцени от нея публично се представят в зала „България“ през 1976 г. на..

публикувано на 17.09.19 в 08:30

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 септември 2019 година

16 септември 3.00 часа - Пол Дюкас (1865-1935), „Пери“, балетна музика. 3.22 часа - Сергей Прокофиев (1891-1953), Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор, опус 16. Соло пиано - Ана Виницкая. 3.55 часа - Клод Дебюси (1862-1918), Менестрели, Прелюд № 12 из Първи том Прелюди. Изпълнява Ана Виницкая. 3.57 часа - Игор Стравински (1882-1971),..

публикувано на 16.09.19 в 10:00
Сакари Орамо, главен диригент на Симфоничния оркестър на Би Би Си

Директно от „Роял Албърт Хол“, Лондон – последната нощ на „Би Би Си Промс“, 14 септември, от 21.15 часа

За четвърта поредна година програма „Христо Ботев“ на БНР ще предава директно от Лондон, за да ви предложи уникалната възможност да проследим на живо тържественото и бляскаво музикално събитие, чието споменаване предизвиква гордост и патриотизъм за всеки британец – последната нощ от Променадните концерти или церемониалното закриване на прочутия фестивал..

публикувано на 14.09.19 в 08:30

Новият сезон на Софийската филхармония

Днес (12 септември) Софийската филхармония открива своя нов сезон. На пулта застава новия главен гост-диригент Саша Гьотцел, който дирижира Симфония №1 на Густав Малер и Концерт за пиано и оркестър №9 на Волфганг Амадеус Моцарт. Първият солист в новия сезон на състава е младият и много талантлив пианист Ивайло Василев. Ето какво сподели Найден Тодоров –..

публикувано на 12.09.19 в 14:22
Джон Клиъри

От Джон Клиъри до Скот Хендерсън, 2019

В „Джаз клуб“ Ви предлагам компанията на г-н Скот Хендерсън (Scott Henderson) и неговото изкуство. На първи юли 2019 година авангардният китарист извади на бял свят своята продукция People Mover (някой-или-нещо, което раздвижва хората и/ли събирателно понятие за влакчета и други средства за транспортиране на малки групи хора в лунапаркове и подобни..

публикувано на 12.09.19 в 12:45