Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ – концерт с творби от Димитър Тъпков

90 години от рождението на композитора

Димитър Тъпков (на снимката вляво)Във време, когато е рядък „лукс“ да бъдат изпълнявани в концертните зали произведения от български композитори, в програмата за култура на БНР те все още са част от важната мисия на държавната медия. А по традиция петъчната музикална вечер е запазена територия за българското музикално изкуство в различните му проявления – творчество, изпълнителство, фестивали, големи събития. И всичко това по особен начин се преплита в днешния 12 юли – денят, в който е роден големият композитор Димитър Тъпков. Достолепният творец-интелектуалец създаде творби с открояващо се сияние в музикалната ни култура, отличени с награди на авторитетни международни форуми. Изкуството му имаше щастливата съдба да бъде претворявано от великолепни изпълнители, състави и диригенти. Проф. Тъпков беше любимият Учител по инструментознание, оркестрация и композиция в НМА „П. Владигеров“ (след пенсионирането си там и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив). В най-трудното десетилетие на прехода от 1996 до 2006 г. той стана директор на „Софийски музикални седмици“ и продължи да отстоява високите стойности и значимост на фестивала в музикалния ни живот. Сред важните обществени позиции, които е заемал, ще откроим още и директор на Софийската опера, зам.-директор на Научното обединение по изкуствознание при БАН, ректор на Държавната музикална академия.

Някои изследователи определят стила на композитора като умерен модернизъм. Димитър Тъпков винаги е ценял традицията в българската култура. Витално изследвайки корените ѝ, умело вграждаше своята визия за националното с вещото познаване на музикалните техники на своето време. „Не бих казал, че отстоявам модерен възглед за музиката. Претендирам, че отстоявам мой възглед за музиката, независимо от това какви са модерните течения“ – споделя в едно интервю.

В авторския „радио-концерт“ на композитора ще чуете:
• „Микросимфония“ за струнни инструменти;
• Симфония-бреве „1878“;
• Соната за соло виолончело;
• Соната за соло кларинет;
• „Кантата за мира“ (класирана на първо място „Международната трибуна на композитора“ в Париж – 1976 г.);
• част от „Ритмология“ и „Миниатюри“ върху серия от Албан Берг и образи на Жюл Ренар за голям симфоничен оркестър;
• „Литийна импресия“ за вокална група, струнен оркестър, отделни тастови и ударни инструменти;
• Квартет за флейта, виола, арфа и чембало;
• Концерт за фагот и струнен оркестър.

на 12 юли 2019, петък, от 19.20 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30