Ракия от метлата на баба Яга, неувяхващото „Шоу на Шер“ в Ню Йорк

В „Покана за пътуване“: Един испано-французин, заседнал в България, една българска лекарка на водопадите Игуасу.

16
Дъга над водопадите Игуасу.
Снимка: Силвия Паскалева

Сигурно сте чували поговорката за Китай „Всичко, което лети и не е самолет, и всичко, което има четири крака и не е маса, се яде“. Тогава да не се учудваме, че в милиардната азиатска страна правят… алкохол от метлата на баба Яга. Ще се опитам да побългаря малко понятията. Байджо е китайската дума за тамошния еквивалент на ракията или както е буквалният превод – бял алкохол. Маутай е високоградусова напитка от сорго, която се произвежда повече от 2000 години. Т.е. нещо като сливова или гроздова по азиатски.

А каква е връзката с баба Яга? Ами в България от сорго правят метли като нейната. Барманът-номад Александър Симеонов присърце взе идеята на „Покана за пътуване“ за българо-китайски коктейл от маутай и кисело мляко. Остава да чакаме резултата.

Видеото е предоставено специално на „Покана за пътуване“ от Александър Симеонов

Понеже сме на вълна коктейли, не ви ли се струва, че името на следващия гост в предаването звучи като екзотична напитка Гаел Бонел Санчес. Френско-испанският продуцент е работил за голяма холандска компания, докато не решава да създаде първата инстаграм модна агенция. Тя набира популярност в цяла Европа, но седалището ѝ е в България. Гаел Бонел Санчес пристига в студиото с дясната си ръка в GBS моделс – Емилия Иванова и един от техните модели Калина Петкова. Логично първият ми въпрос е „Защо избрахте да живеете в България, Гаел“. Отговорът също е близък до ума – красива страна, с отлични възможности за снимане на филми в Бояна и с висококвалифицирани технически екипи.

Има пътешествия, които са като сонет, прочетен във влака – 14 стиха, които заминават с тракането на колелетата. Други, обаче, са като роман. В няколко тома. Тези странствания на духа те подбуждат да търсиш още и още. Те спохождат само най-големите късметлии. Една от тях е водещата на „Графити по въздуха“ по програма „Хоризонт“ Светлана Дичева. Тя не само е посетила Ню Йорк, ами е гледала „Шоуто на Шер“. Тя разказва за пищните и зрелищни постановки на мюзикъли, които е гледала в Америка и Англия, но и за обожествяването на творчески дълголетната певица и актриса.

От време на време, когато ме обземе мечтата за джунгла и гърмяща вода, започвам да се чудя къде точно се слага ударението на водопадите ИгуАсу или ИгуасУ. Д-р Силвия Паскалева, като човек посетил ги два пъти, със сигурност знае.