Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песни от Юга и авторско право

БНР Новини

Посрещаме Ви със сцени от Юга – песни на Брус Хорнсби (Bruce Hornsby) и Джон Фогърти (John Fogerty), които носят духа на пътешествието с южняшки привкус. Сред записите звучи мелодията за сладката стопаджийка, а след нея хронологически идва ред и на „Старецът на пътя“. Автор и на двете песни е Джон Фогърти, създател на групата „Крийдънс Клируотър Ривайвъл“ (Creedence Clearwater Revival, CCR) и неин шеф до разпадането на състава през 1972 година.

Джон Фогърти продължава активната си дейност, но като самостоятелен певец, изпълнявайки песните, които продължава да прави. The Old Man Down The Road („Старецът на пътя“) обаче се оказва препъни-камък за музиканта. Тя се съдържа в албума му Centerfield (Сентърфийлд – термин от бейзбола и град в Юта, САЩ). Когато песента започва да се излъчва, собственикът на компанията „Фентъзи“, която е издавала албумите на „Крийдънс Клируотър Ривайвъл“ завежда дело срещу Фогърти, заради това че „Старецът на пътя“ има голяма прилика с друга, предишна песен, създадена пак от Фогърти, но правата за нея принадлежат на компанията „Фентъзи“.

Става дума за известния хит „Бяг през джунглата“ (Run Through The Jungle). И въпреки, че авторът е заимствал не от някого другиго, а от себе си – отново попада под ударите на закона, тъй като е отстъпил правата за текста и музиката си на „Бяг през джунглата“ в полза на напуснатата от него компания „Фентъзи“ 12 години по-рано.

Поради това е заведено дело, което трае почти 10 години и влиза като пример в американската правна система. Завършва относително благоприятно за Джон Фогърти със съдийското решение, че въпреки всички обстоятелства „е необходимо творческата дейност да се поощрява, окуражава, възнаграждава и авторско-правният закон не бива да вреди на творческото начало, което стимулира артистичната креативност в полза на обществото“.

Пирова победа за Джон Фогърти, уви. Той е трябвало да заплати единствено (!) адвокатските хонорари, но те са в размер на… един милион и 350 хиляди долара. Не е безопасно да цитираш и себе си, дори.

Слушайте "Изпята поезия" на 4 август, неделя от 17,00 часа по програма "Христо Ботев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05