Испания – надежда за нов живот (втора част)

Автор:
Снимка: Ася Чанева

В момента сме свидетели на най-високите нива на човешка миграция, регистрирани някога – 258 милиона души по света живеят извън родните си места. Безпрецедентен брой от 70,8 милиона души по света са били принудени да напуснат домовете си през 2018 г. Сред тях има 25,9 милиона бежанци, повече от половината от тях са под 18 години – 13 милиона. 41,3 милиона души са вътрешно разселени в границите на своята страна и 3,5 милиона са хората, търсещи убежище.

Делян ТодоровИма и милиони хора без гражданство, на които освен гражданство са отказани и основни права като образование, здравеопазване, заетост и свобода на движение. В свят, в който на всеки две секунди един човек е принуден да напусне дома си, е важно да се проследяват причините за този глобален проблем, както и решенията, които се вземат на европейско и световно ниво.

С журналиста на свободна практика Делян Тодоров – също участник в проекта на Minority Rights Group International: „Медии, малцинства, миграция“, разговаряме за сухоземните граници между Испания и Мароко – около Сеута и около Мелия – двата испански ексклава на Африканския северен бряг, около които се простират километри телени огради, разделящи Испания и Мароко – тези огради са единствената сухоземна граница на Европейския съюз с Африканския континент.

Как точно изглежда границата, къде започва Испания, къде свършва Мароко? А докъде точно трябва да е стигнал мигрантът, според испанските власти, за да има право да подаде заявление за убежище? За какво служат вратите в телените огради по границата и още интересни факти в първата част на разговора:


Снимка: Ася Чанева 
Във втората част на разговора с Делян Тодоров ви разказваме за Надор, най-близкия марокански град до Мелия и за това къде в Мароко идват мигранти от неарабските държави в Африка и как се справя мароканската държава.


Снимка: Ася Чанева
Делян Тодоров коментира дългосрочния план за решаване на мигрантския проблем и споделя лични преживявания с африкански мигранти, срещнати в Надор.
Дали решението за справяне с мигрантската ситуация е в инвестиране в сигурността на границите и в издигането на нови и по-високи огради или има друго, по-мъдро решение?


Снимка: Ася Чанева
В Испания има много неправителствени организации които помагат на мигрантите да устроят новия си живот, но има ли подобни в Мароко?
Какви са африканците, които се опитват до стигнат до Европа през Мароко и да преплуват морето с риск за живота си?
Защо всъщност повечето африкански мигранти са мъже, които тръгват сами?
И каква е връзката на всичко, което се случва в Испания и в Мароко, с България?


Очаквайте и следващите материали от поредицата „Испания – надежда за нов живот“.