Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този, който не може да плува

„Фабиан“ е една от книгите, които са горени пред Берлинския университет от нацистите. Авторът ѝ е обявен за политически неблагонадежден, два пъти е арестуван, изключен е от Съюза на писателите, а творчеството му е забранено за издаване в Германия. Той е роден в Дрезден през 1899 г. Напуска земята през 1974 г. Свидетел на кризисни събития в превратни времена. Вероятно затова сам се определя като моралист, който воюва с еснафския морал, фалшивия патос и милитаризма. Наричат го „будното око и съвестта на епохата“. За себе си казва: „Аз съм като тенекиеното петле, което немирни деца са привързали скришом с въженце. Щом вятърът смени посоката си, всички други ветропоказатели се завъртат, освен мене. Просто не мога! Някои наричат това закостенялост, а други – характер.“

Първото издание на „Фабиан“ се появява през 1931 г. – времето на световната икономическа криза. Скандално четиво, което разтърсва общественото мнение. Фабиан носи чертите на автора си: човек, който търси морал и ценности, но не ги открива. Не случайно романът завършва със знаменателната фраза: „Той не можеше да плува“. Фабиан е образът на онзи, който не може да се впише в безумен и безчовечен свят. Наричат Ерих Кестнер духовен аристократ. И до края на живота си той отстоява това достойно звание. Борец срещу клишетата, автор на спасителни романи за деца и възрастни, поет и сценарист, защитник на творческото начало и свободомислието. Не случайно е и автор на есето „Слово за първия учебен ден“, в което се обръща към първокласниците така: „Живи и будни сте били до днес, от утре започва консервирането! Така, както направиха и с нас. От дървото на живота към консервната фабрика на цивилизацията – това е пътят, който ви предстои. Нищо чудно тогава, че вашето смущение е по-голямо от любопитството ви.“

А ето и още няколко от съветите му:
• Не позволявайте да ви унищожат детството!
• Не смятайте училищната катедра за трон или амвон!
• Съобразявайте се с онези, които се съобразяват с вас!
• Не бъдете много прилежни!
• Не се надсмивайте над глупците!
• От време на време не вярвайте на учебниците си!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30