Балена Ланджева и портмоненцето ѝ, пълно с въображение

Автор:
Балена в студиото на „Време и половина“
Снимка: Таня Димова

Любопитството и възможността да черпи директно от извора е това, което най-силно кара Балeна Ланджева да влиза в глухия тунел, както самата тя определя онази малка стаичка, в която се случва майсторлъкът наречен „дублаж“. Със също това любопитство подхожда и към всяка друга форма на изкуство. А тя се занимава с не една или две такива. Пее, танцува, придава живот и на куклите.

Балена завършва Музикалното училище „Любомир Пипков“ с поп и джаз пее. Някъде там се промъква и интересът ѝ към мюзикъла. През цялото това време озвучава и всевъзможни неща. Толкова малка се захваща с дублажа, че дори не помни кога и как е започнало всичко. Помни само, че е свързано с „Играта на играчките 2“. Това е напълно достатъчно, за да даде начало на магията. Сега Балена учи „Куклен театър“ в класа на проф. Жени Пашова. Говори с такава любов за куклите, че на човек му се приисква веднага да седна в театъра и да гледа как оживяват всичките тези уж неодушевени предмети.

Балена е дъщеря на режисьора Димитър (Мишо) Ланджев и актрисата Сивина Сивинова. Възпитана е с уважение към театъра, киното, дублажа и въобще към изкуството. Любовта към всичко това обаче днес тя развива сама. Пази я някъде в портмоненцето си с образи, гласове, мимики, жестове и магични трикове. Достатъчна причина да бъде един от гласовете в поредицата ни „Младите в изкуството“. Ако искате да чуете нейната история, просто си пуснете звуковия файл.