Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За буквите между Пловдив и Матера

Книга „Часослов“
Снимка: Галя Йотова

„За буквите между Пловдив и Матера“ е проект, който събира фотографката Галя Йотова, кураторката Светла Петкова и скулптора Сава Стоименов. Идеята им е, чрез символиката на кирилицата да свържат двете европейски столици на културата през 2019 г. Връзката се оказва първия български печатар Яков Крайков. Около 1564 г. той става собственик на известната печатница на фамилия Вуковичи във Венеция, а през 1566 г. излиза и първата му книга „Часослов“ – богато илюстрована с гравюри старопечатна книга на кирилски шрифт. Два от малкото запазени екземпляри на „Часослов“ днес се съхраняват в пловдивската библиотека „Иван Вазов“. Именно там в понеделник 2 септември ще бъде открита едноименната изложба и ще бъде представена книга-албум. Още за идеята чуйте в „Артефир“ от Галя Йотова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11

Скулпторът Деян Боев представя "Малко място" в Габрово

"Малко място" е концептуална изложба на д-р Деян Боев, скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". "Малко място" се вглежда в личните, вътрешните духовни тенденции и изследвания на автора. Изложбата показва специфичен начин на моделиране, вдъхновен от природните форми. Кураторският текст я представя..

публикувано на 28.03.24 в 08:10

Елена Алекова представя "Късчета от Рая"

Елена Алекова е приятел на добрите думи. Учи ги от дете. Първо запаметява дочутите от ехото на Родопа планина, после добавя нови, от строгите учители в основната и средната образователна степен, от преподавателите в университета, от срещите със забележителни литературоведи, по време на обучението си в Литературния институт в Москва и така до днес...

публикувано на 27.03.24 в 17:45

Празнуваме Международния ден на театъра

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии. "Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните...

публикувано на 27.03.24 в 16:05