Новият сезон на Софийската филхармония

Снимка: @sofiaphilharmonic

Днес (12 септември) Софийската филхармония открива своя нов сезон. На пулта застава новия главен гост-диригент Саша Гьотцел, който дирижира Симфония №1 на Густав Малер и Концерт за пиано и оркестър №9 на Волфганг Амадеус Моцарт. Първият солист в новия сезон на състава е младият и много талантлив пианист Ивайло Василев. Ето какво сподели Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония.

Началото на сезона е невероятно – Елина Гаранча в София. Да дадем още няколко акцента – Соня Йончева, Вадим Репин.
Списъкът може да продължи със Сара Чанг, Виктория Муллова, Шломо Минц, Кшищоф Пендерецки, Щефан Владар, Иво Погорелич, Шарл Дютоа. Целият сезон ще бъде изпълнен със силни емоции за тези, които решат да си подарят един или повече концерта. Вече имаме и главен гост-диригент Саша Гьотцел, който ще допринесе за блясъка на това, което предстои. С нетърпение очаквам концертите му, както и тези на Светлин Русев. Той ще свири четири пъти през сезона. Ако някой не успее да го види първия път остават му още три. Постарали сме се подобаващо да отбележим годишнината на Бетовен.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и гост-диригентът Саша Гьотцел подписаха споразумение за съвместна работа.
През този сезон филхармонията имаше големи турнета.
Да, бяхме два пъти в Китай, ще има и трето гостуване. Много съм щастлив да обявя и поканата, която Софийската филхармония получи за концерт в Музикферайн във Виена на 5 декември. Програмата ни е изцяло славянска. Разбира се рапсодия „Вардар“ заради юбилея на Панчо Владигеров. Ще изпълним „Жар птица“ на Игор Стравински и симфонията „Из новия свят“ на Антонин Дворжак. Същият концерт ще повторим два дни по-късно в Загреб. Това е част от един проект, който си бях обещал да започна да изпълнявам – с филхармонията да обиколим европейските столици.

Филхармоничният хор има своя юбилей този сезон.
Да, ще го отбележим с два цикъла. Много съм щастлив, че ще гостува Росен Миланов, както и може би най-великият хоров диригент днес Ервин Ортнер, който направи онзи бляскав хор „Арнолд Шьонберг“.

В звуковия файл може да чуете целия разговор.