Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански език за Камино: Ивелина Паничарова създава езикова програма и учебник за пилигримите

БНР Новини
Невена Праматарова и Ивелина Паничарова

„Колкото повече се натоварва паметта, толкова повече резултатите са по-добри“, проф. д-р Георги Лозанов

С началото на учебната година започва първият сугестопедичен курс „Испански език за Камино“ в София. Идеята е на сугестопед педагогът Ивелина Паничарова, която разработва езикова програма и учебник, специално създадени за българските пилигрими. По време на интензивното езиково обучение от две седмици ще се стимулират реални ситуации и диалози от ежедневието на поклонниците, които ще поемат по пътя на Свети Яков.

„Текстът в учебника представлява пиеса, разделена на отделни сцени. Всяка сцена и подтема е част от цялата пиеса и контекста на историята. Думите са част от изречения, а те от целия текст на сцената и пиесата. Частите се обясняват през цялото. Предстои ни едно вълнуващо преживяване, без черна дъска и оценки, а само с усмихнати хора, които ще влизат в различни роли на герои и ще заживяват нов живот“, обяснява авторката на учебника.

Езиковият курс по испански език за Камино е създаден въз основа на метода сугестопедия, който българският учен, психиатър и педагог проф. д-р Георги Лозанов създава и развива до смъртта си през 2012 година. Обявен е от ЮНЕСКО за най-хуманния и ефективен метод за изучаване на чужди езици. Днес сугестопедията е призната в много страни по света и е залегнала в основата на редица популярни алтернативни методи на обучение.

Част от приходите от първия курс ще бъдат дарени на фондация „Живот със синдром на Даун“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28