Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните но Ориндж Каунти, кварталът на богатите

В „Покана за пътуване“: Алена за опасностите, които крият маските от екзотични страни. Индийски фестивал на колесниците в София. Винена Формула 1 по швейцарски.

19
Посланик Пуджа Капур (в средата) на миналогодишното издание на фестивала Ратха Ятка
Снимка: архив Ратха Ятра - България

Спомняте ли си сериала „Ориндж каунти, кварталът на богатите“? В него, пропусналите някой епизод, трудно схващаха кой с кого от героите спи в момента, но в замяна на това всички въздишаха по красивите къщи, прилежно подстриганите морави и забележителните гледки. Е, днес ни гостува човек, който е виждал декора на сериала на живо и с наслада си припомня преживелиците си там. Мирослав Иванов от „Травел нюз“ е извадил късмета да обиколи най-лъскавите места от пъстрата Калифорния и изискания Бостън. Затова е главното действащо лице в нашата рубрика с истории от Ориндж каунти, Санта Моника и Нюпорт бийч, както и Юнивърсъл студио и Дисниленд, където и най-върлия темерут се превръща в дете.

Тъй като Мирослав Иванов от „Травел нюз“ е обходил още любопитни кътчета от Америка, за които разказва цветно и релефно, изтръгнах от него обещанието пак да ни отведе зад Океана. В някое следващо предаване.

Замисляли ли сте се защо на някои хора все куфари и самолетни билети са им в главите, а други сякаш са приковани към родните си места? Оказва се, че и тези особености на характера се дължат на звездната ни карта. Но аз най-напред разпитах астролога Светлана Тилкова-Алена за пустия Ретрограден Меркурий, дето ни пречи във всичко. При миналото си гостуване в Покана за пътуване Алена изясни, че не е чак толкова зъл към туристите Меркурият. Просто, докато властва, не бива да си купуваме билети за самолет, влак или автобус и да резервираме хотел. Затова първият ми въпрос бе грози ли ни такъв период до края на годината. Алена ни окуражи да приемаме всички несгоди по време на пътуване като приключение и урок. Тя обаче разясни и може ли екзотичен сувенир да се окаже пагубен. И възможно ли е сувенир от Азия или Африка вместо спомен от приказно пътешествие да донесе нещастието в нашия дом. Светлана Тилкова-Алена също така дава ценни съвети, струва ли си да сменяме държавата, ако сърцето ни не се чувства на място в странство.

Видео от минало издание на Ратха Ятра, предоставено специално от организаторите на фестивала

На 22 септември Индия се мести в София. Изобщо не се шегувам. Спомняте ли си арх. Веселин Веселинов, създател на пасивни къщи, фотограф, доброволец и пътешественик, който ни отведе на поклонническото си странстване из свещени индийски градове. Е, този път разказва за голямото индийско преселение по нашите земи чрез фестивала на колесниците, за духовното послание и земните радости на фестивала Ратха Ятра.

Екзотичният индийски фестивал на 22 септември в София, също като оригинала в Джаганат Пури, включва празнично шествие. Така че няма нужда да ходите чак в Индия, за да получите просветление и да се обгърнете във вселенска любов. Започнете с една малка крачка – фестивалът на колесниците Ратха Ятра в София.
За десерт – едно пивко приключение – винена Формула 1. Но понеже е в Швейцария. Предизвикателство за сетивата е надпреварата в лозарския швейцарски град Сион. Състезателите първо слушат лекция за виното в приятно кафене, след това опитват (по-точно си подлагат срещу лесно напиване) различни видове местно сирене с някакви профирни соленки. А после започва приключението! По нишани върху стените на старинните къщи и стиски шарена слама „състезателят“ дири пътя към каменна изба на няколко века из калдъръмените улички на стария град. Алпийски чан отдрънчава началото и края на всяка обиколка в „Ралито на 5-те сетива“.
Участниците опитват 5 вида местно вино на 5 различни маси в 5 сепарета с 5 чешита мезе.
Накрая всеки „пилот“ във Формулата попълва тест: колко аромата е различило небцето му в букета на виното, какви подправки има в гозбите, дали чашите са със звън на кристал или стъкло, с какво върви смъртоносно сладката десертна напитка...
Изненадващ е  чисто нов вид фондю. В котлето вместо сирене къкри нещо като доматена салца с много подправки, а ние топим с вилиците си не хляб, а полусурово прошуто, което държим във врящата  смес, докато го сметнем за сварено.  И продължаваме с виното, естествено.
А на финалната права „надуваш балона“ като пред КАТ. И ако си под 0,20 промила получаваш за награда бутилка фендан – леко стипчиво местно бяло вино. Същото като на победителя в теста. На останалите от ресторанта поръчват такси, ако забележат, че са дошли с кола. Странното е, че не само чужденци се потапят във виноавантюрата. За да осмислят уикенда си с нещо по-така, много швейцарци се записват седмици по-рано, че водят и приятели вместо да ги канят на гости у дома.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25