Споделени върхове: 10 години от изкачването на Монблан от алпиниста в инвалидна количка – Иван Кожухаров

През 1990 година, при изкачване в Алпите по западната стена на връх Пти Дрю, група български алпинисти попада под огромен каменопад. Един от тях – Иван Кожухаров, е  засегнат тежко. Инцидентът го обездвижва, а лекарската прогноза е, че няма да може да живее извън болнична обстановка. С голяма упоритост и усилия на волята Иван успява да преодолее тези нови и трудни житейски обстоятелсдтва. Макар и прикован към количка, той се завръща в планината и с помощта на своите приятели и колеги алпинисти намира начин отново да се катери и покорява върхове.

Следват много успешни експедиции и споделени върхове. Едно от най-важните достижения сред тях е изкачването на 8 септември 2009 г. от Иван Кожухаров на Мон Блан заедно с приятели алпинисти.

Наскоро се навършиха 10 години от това знаменателно събитие и по този повод гости на Ива Дойчинова в „Нашият ден“ бяха приятели алпинисти на Иван Кожухаров, които са и основни организатори и участници в събитието: Александър Шопов, Георги Георгиев-Черния и Петко Тотев. Повече можете да научите от разговора с тях в звуковия файл.