Марина Лазу от остров Идра: момиче с морско име и морска професия

Снимка: Светлана Тодорова

Първата дума, която се появява в ума ми, когато мисля за нея, е боец. Марина се бори с морето, бори се с предразсъдъците на една все още затворена патриархална общност, каквато е островът, към самотните майки, бори се с предубежденията на колегите си към жените в бранша, бори се да отгледа и възпита детето си без финансовата и емоционалната подкрепа на неговия баща. А браншът е превоз на пътници във водите на Сароническия залив в Гърция.

„Дойдох на този остров, защото се запознах с един мъж. Той имаше лодки и покрай него аз също започнах да се занимавам с това. Нямах намерение да се задържам тук, защото не съм човек, който обича да пуска корени. Двамата с този мъж създадохме момиченце, Елени, която сега е на осем години. След това се разделих със съпруга си, но останах тук, защото вече бях развила бизнеса си и не беше лесно да се върна обратно там, откъдето дойдох. Освен това дъщеря ми живее тук в една много спокойна и радостна среда, различна от тази в градовете. Този избор си има своята красота, но и своите трудности“, споделя Марина.

За да отглежда и възпитава детето си, тя не разчита на никого, освен на себе си. От известно време момиченцето остава само вкъщи, докато майка му превозва клиенти из Сароническия залив. Марина събужда Елени сутрин за училище и й дава инструкции по телефона, след училище детето слиза долу на пристанището, за да обядват заедно, а после поема нагоре по някоя от калдъръмените улички на градчето, за да се прибере у дома и да учи уроците си. Елени е лишена от грижите и вниманието на баща си, но, както казва майка й, тя расте тук „много красиво“ и обградена с много обич от хората от острова.

Чуйте повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За избора на кредитор

Преди професионалния празник на брокерите на недвижими имоти – накъде върви пазарът и кои фактори му въздействат? Каква е перспективата пред инвестициите в недвижимости? За избора на кредитор – сериозно проучване на пазара самостоятелно или чрез агенции; За това как за ц ената на кредита годишният процент на разходите (ГПР) е основен..

публикувано на 17.10.19 в 15:45

Поход на свободата срещу трафика на хора

Трафикът на хора е зловеща реалност, за която смятаме, че се случва някъде далеч от нас. Приемаме, че животът ни се е сложил така, че рискът да бъдем отвлечени, подмамени от фалшива обява за работа или от близък човек за нас не съществува. По болезнената тема за трафика на хора в студиото на "Нашият ден" Любомира Константинова разтоваря с Мартин..

публикувано на 17.10.19 в 12:54
Корица на книгата “Евлогий и Христо Георгиеви - Живот и дейност” от проф. Христо Глушков

Честването на делото на Евлоги и Христо Георгиеви продължава в Букурещ

През този месец фондация „Евлогий и Христо Георгиеви” и Инициативният комитет в Карлово за отбелязване на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев стартираха поредица инициативи, посветени на годишнината на тези най-големи благодетели в българската история. Братята са дарили не само 6 млн. златни лева и..

обновено на 16.10.19 в 11:31
Мария Мира Христова и д-р Пламен Димитров

Шефът се разкрива на горещия стол на мълчанието

Разчитането на професионалните кодове „работодател/мениждър-работещ/подчинен“ е част от психологията на бизнеса. Успешната дейност и организацията на човешките ресурси са немислими без психология, а успешните комуникации на работното място във вертикалните и хоризонтални структури определят в значителна степен състоянието, поведението и адекватния живот..

публикувано на 16.10.19 в 10:25

Времето е наше – всъщност било ли е?

„Чие беше и чие е времето? Било ли е въобще някога времето „наше“, тоест на народа, който викна „Болници вместо резиденции“? Ще бъде ли някога времето „наше“? При какви условия? Какво искаме от него?" Това са въпросите, които поставя четвъртият сборник на списание dВЕРСИЯ. По темата „Времето е наше“ – всъщност било ли е?“ говорим в „Нашият ден“ с..

публикувано на 15.10.19 в 09:20