Фичър за и от затвора

| обновено на 11.10.19 в 18:30
Снимка: Даниела Манолова

В три последователни съботи трите епизода на „Жените, законът и техните деца“, фичър на Клод Алмейрак и Натали Данглад, проследяват една голяма и важна тема: престоят на майки с деца в затвора и отражението на тази критична ситуация върху отношенията между тях. Този фичър е документ с толкова аналитично проникновение, че преводът и постановката върху документалните записи не само не отнема и не подрива неговата автентичност, но прави от частния случай глобална и вълнуваща история. 

Човекът и институцията, виновните и невинните, потърпевшите и страдащите са погледнати не само в тяхното буквално битие, означено като излежаване на присъда, но и през очите на децата, чието детство преминава неминуемо и през чакалните на затвора, и през шокиращите моменти на раздяла, и през многобройните контакти с длъжностни лица.

Участват Даниела Горанова, Никоела Попова, Петър Пейков, Маргарита Карамитева и Антон Митов. Режисьорът Емил Манасиев е избрал минималистичен стил на радио, който отговаря перфектно на амбицията да се запази автентичността на историите и детайлите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Бакалов представя „Госпожица Юлия“ и нейния автор.

„Госпожица Юлия“ пред публика

На 18 септември като част от отбелязването на Деня на София Радиотеатърът гостува в новата тържествена зала на Столичната община на улица „Париж“ 1. Отбрана публика чу предпремиерно най-новата радиопостановка – „Госпожица Юлия“ от Август Стриндберг, която нашите слушатели ще могат да слушат на 29 септември и 6 октомври във времето за радиотеатър от..

публикувано на 24.09.19 в 13:27

Една пиеса, в която има много за изследване

Неделният радиотеатър на 22 септември от 16 часа представя пиесата „Пейзаж“ от Харолд Пинтър, постановка на режисьора Христо Симеонов-Риндо от 1997. Преводът е на Андрей Филипов. Участват Христо Симеонов-Риндо и Велислава Стоянова. 45-минутното аудио е направено върху едноактната пиеса, написана първоначално като радиопиеса. „Пейзаж“ най-напред е..

публикувано на 21.09.19 в 10:05

Бездната под ежедневния брътвеж

Когато в следобеда на 13 октомври 2005 гръмва новината, че Харолд Пинтър получава Нобелова награда за литература, един от мотивите на стокхолмското жури е приносът на пиесите на Харолд Пинтър в разкриването на бездната под ежедневния брътвеж . Още с първата си пиеса от 1957 г. Харолд Пинтър заявява ярко и категорично принадлежността си към онова много..

публикувано на 20.09.19 в 10:42

„Госпожица Юлия“ от Стриндберг във времето на Радиотеатъра

На 29 септември и на 6 октомври във времето на Радиотеатъра ще чуете съответно първа и втора част на пиесата на Аугуст Стриндберг „Госпожица Юлия“. Тя е една от най-често поставяните по театралните сцени. Повечето големи театрални и кино режисьори са се опитвали да надникнат в нейната бездна и да обяснят дълбинните страсти, на които са подчинени..

публикувано на 17.09.19 в 12:15

Този, който не може да плува

„Фабиан“ е една от книгите, които са горени пред Берлинския университет от нацистите. Авторът ѝ е обявен за политически неблагонадежден, два пъти е арестуван, изключен е от Съюза на писателите, а творчеството му е забранено за издаване в Германия. Той е роден в Дрезден през 1899 г. Напуска земята през 1974 г. Свидетел на кризисни събития в превратни..

публикувано на 07.09.19 в 08:55