Новият сезон на СО на БНР

Снимка: архив

Концерти в зала „България“ и в НДК, една опера и млади гостуващи солисти – така може да се резюмира накратко сезонът на нашия оркестър. Освен това продължава активната студийна звукозаписна работа, в която се акцентира върху записи на „творби от български композитори – от класиците, както и нови пиеси. „Ще спомена само поръчаната и вече готова симфонична поема на Цанко Минкин. Мисля, че всеки сезон можем да си позволяваме да поръчваме поне по едно ново произведение на съвременен български композитор, което да изпълним и запишем. Така се прави в цял свят“ – казва диригентът на състава Марк Кадин.

Събитие в новия сезон ще бъде концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ на Чайковски в зала 1 на НДК на 21 декември. Партията на Татяна ще изпълни Красимира Стоянова, а диригент ще бъде Павел Балев. В останалите роли публиката ще чуе Атанас Младенов, Михаил Михайлов, Виолета Радомирска, Иво Станчев.
Сред останалите солисти през този сезон са българите Албена Данаилова, Иво Върбанов, Александър Сомов, Симеон Гошев, както и млади звезди, лауреати на световни конкурси – Константин Емелянов, Йохан Долене, Лукас Генюшас, Альона Баева, Андрей Йоница.

На 5 юни сезонът ще бъде закрит с Меса в до минор на Моцарт, а първият концерт е на 30 септември. В програмата са включени първият клавирен концерт на Чайковски, който ще бъде изпълнен от Константин Емелянов и симфония №5 на Прокофиев.

Всички събития от сезона на оркестъра се излъчват директно по програма „Христо Ботев“.

В звуковия файл чуйте интервюто с диригента Марк Кадин.