Промените в НПК – променят ли наистина наказателното право?

Снимка: БГНЕС

Тази седмица Парламентът разгледа и одобри общ законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда отпадане на съкратено съдопроизводство при самопризнания при убийства. Това се случи след граждански протести още от месец август, когато след тежкото убийство на едно 7-годишно дете от с. Сотиря, Сливенско – заподозреният и арестуван евентуален убиец направи признания и сега него не го грози доживотна присъда. Неговата присъда ще е или 20 или 30 години затвор.
От „Законът и Темида“ проследиха дискусията в пленарната зала и попитаха двама от депутатите дали ги удовлетворяват приетите текстове. Крум Зарков (БСП) и Александър Сиди (Обединени патриоти) имаха подобни позиции след приемането на промените в закона… И двамата по различен начин не бяха доволни от отпадането на текста за отпадането бързото съдопроизводство при тежки телесни повреди. Според Александър Сиди този чувствителен за обществото въпрос в най-скоро двреме ще има продължение, и то пак в парламента.

За професионализма в съдебното законодателство и затова дали нещо коренно ще се промени в наказателното право – за това говори в ефира на „Законът и Темида“ адвокатът и бивш министър на правосъдието Антон Станков, който никак не споделя удовлетворението на народните представители от отпадането на бързото съдебно производство. Според него тези промени в НПК не променят кой знае колко наказателното право в България…