Конкурсът „Нека пеят народите” на живо от Барселона

неделя, 13 октомври, от 19.30 часа

Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева е един от финалистите
Снимка: @FortissimoBurgas

Кой ще спечели тази година специалната награда „Сребърната роза“ на престижния конкурс „Нека пеят народите“? Ще имаме удоволствието да проследим на живо събитието от Двореца на музиката в Барселона. Стискаме палци за нашите участници – вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева. По традиция лауреатите от предишното издание на конкурса през 2017 г. в Хелзинки – „Колегиум музикале“ от Естония с диригент Ендрик Юксверав ще предадат високо ценената купа „Сребърна роза“ на главния победител в надпреварата, а неговото име ще стане известно малко преди 22 часа българско време.

До финала са допуснати 9 хорови състава, като всеки от тях се надпява първо в собствената категория. Накрая излъчените победители в трите различни категории участват във финалния кръг за голямата награда.

Финалисти в категорията „Детски и младежки хорове“ са Уелският катедрален училищен хор „Коралия“ с диригент Кристофър Финч, Девическият хор на Каталунското хорово общество, Испания с диригент Буйа Рейха и Фейхес, и детският хор „Весна“ (от рус. ез. „пролет“) на името на Александър Пономарьов, Русия, с диригент Надежда Аверина.

В „Отворената категория“ за госпъл, джаз и фолклор се състезават нашите представители заедно с „БарбАрос“ от Дания с диригент Йонас Расмусен и „Анима солла” от Латвия с диригент Марите Пурина.

Категорията за възрастни ще премерят певческо майсторство камерният хор „Лаутиция“ от Унгария с диригент Йозеф Немеш, дамският камерен хор „Сирени“ от Естония с диригент Неле Ерастус и хор „Виа нова“ от Мюнхен с диригент Керстин Бенке.

„Нека пеят народите“ е учреден от Би Би Си Лондон през 1961 г. като конкурс за английски хорове, а четири години по-късно вече има и международно участие. Организира се от Европейския съюз за радио и телевизия и се провежда през година на различни места на Стария континент. Единствено условие за участниците е сред тях да няма професионални певци. Журито оценява съставите чрез изпратените от тях записи, а допуснатите до финала се състезават на сцената в продължение на почти три часа.