Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си безразличен е престъпление, да си над нещата – бягство

„Безгласни думи” на Божидара Димова тръгна към своите читатели

„Безгласни думи” – най-новата книга на на Божидара Димова – съдържа къси разкази, коментари, есета и интервюта, публикувани в сайтовете "Актуално" и "Обаче" през 2018-а и 2019 г. 

„Те са отзвук на случващото се в обществено-политическия живот у нас, пречупено през моята душевност и съвест", казва авторката на сборника.

„В сложния ни делник да си безразличен е престъпление, да си над нещата – бягство. Журналистът, ако има име, се подписва под всеки ред, както го правят художниците с картините си, защото всеки материал е една картина или моментна снимка на живота от личен ракурс. Журналистът не може да бъде анонимен, освен ако не се крие зад издател или поръчител. Аз застанах с моето име и позиция пред над 4000 читатели всеки път, а това е комплимент в наситената с предложения медийна среда. Благодарна съм за възможността за себеизразяване, която ми бе дадена и която е причина за вярата, че свобода на словото у нас още има.

"Божидара Димова е завършила Великотърновския университет „Кирил и Методий“ – българска филология и руски език. Тя е дългогодишен журналист, член на СБЖ. Работила е във вестниците „Шуменска заря“ и „Север Изток“, в Телевизия Шумен, Радио Шумен, където близо 15 години е редактор и водещ на обедна програма и редактор в отдел „Култура и образование“. Била е експерт в отдел „Връзки с обществеността“ в БНР и главен експерт Маркетинг „Медийни партньорства” в БНР (2010-2013).

Димова е автор на няколко книги – на сборника с интервюта ,,Жадна следа“ и биографичния роман ,,Единица мярка“ (2010) Има две стихосбирки – „Очите на дъжда (2011) и „Вярно с оригинала“ (2015). Третата ѝ поетична книга „Несбъднатост“ се появи през юни тази година, а  наскоро премиера в мраморното фоайе на БНР имаше и „Безгласни думи”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30