Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Климатична стачка" е думата на 2019-а

БНР Новини
Грета Тунберг призовава учениците да не ходят на училище – "климатична стачка"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В годината на глобални протести срещу климатичните промени и призивите на Грета Тунберг към учениците да не ходят на училище "климатична стачка" се превърна в думата на годината, според лексикографите.

Всяка година екип на Collins Dictionary преглежда над 9,5 милиарда думи, за да създаде списък от десет нови или важни термини. Една от тези десет става Дума на годината. 

Според определението климатична стачка означава "форма на протест, при която хора отсъстват от училище или работа, за да вземат участие в демонстрация, изискваща спешни и решителни действия срещу климатичните промени."

За първи път терминът е употребен през 2015 г. за масовата демонстрация в Париж по време на среща на ООН за климата.

Думата набра популярност през 2018-а, когато Грета Тунберг започна да пропуска училище в петък, за да протестира пред парламента, провокирайки заглавия в пресата и широк глобален отзвук.

Лексикографите са наблюдавали лавинообразно покачване в употребата на термина през 2019-а, най-голямото сред думите в списъка им, пише Guardian.

Според Хелън Нюстийд от "Колинс" "Климатична стачка" е изместила по употреба в медийния дневен ред дори "Брекзит", макар и за кратко.

Думата е във връзка и с миналогодишната призьорка: "Еднократна употреба" беше думата на 2018, отнасяща се до пластмасовите предмети, които се използват само веднъж. 

Друга, свързана с климата дума в списъка, още няма точен еквивалент на български: rewilding – която означава връщане на площи земя в първоначалния им див вид, както и hopepunk – която означава "литературно и артистично движение, което празнува търсенето на положителни цели пред лицето на злополучието."

Думите от последните шест години все по-често са свързани с политиката. 

"Речникът няма мнение за Брекзит, извън това, че той се оказа щедър откъм нови думи в английския, както и в насърчаването на ново използване на старомодни ругатни – каза Нюстийд. – Сякаш беше толкова отдавна, когато по-лъчезарни думи влизаха в класацията... тежко политизираната атмосфера на последните години се отразява върху езика, носейки нови думи и придавайки нов смисъл и нюанс на старите" – завършва тя.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности. Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС..

публикувано на 17.04.24 в 17:45

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18