Тука има, тука нема... прасета

Снимка: Радио Видин

Месец измина от откриването на едрия лов, вече може да се броят успехи и несполуки, а също и да се коригира мерникът. Какво е положението с дивеча във времето на африканска чума по свинете, добра работа ли е свършена през годината, каква е формата на стрелците, какви са очакванията занапред – тези въпроси задаваме на приятели-ловци от различни краища на страната.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият запазен ръкописен българско-италиански речник от Възраждането

Първият запазен ръкописен българско-италиански речник от Възраждането е дело на католическия мисионер П. Маурицио да Кастеладзо, за да улесни контактите с паството му, вероятно в района на гр. Раковски.  Освен интересните сведения за езика и търсенето на съответствия между българския и италианския като звукове, лексика, значения и идиоматика,..

публикувано на 12.11.19 в 17:10

За пътуването със собствен ритъм

Малайзия, Тайланд, Камбоджа, Виетнам, Филипините, Индонезия, Сингапур и Мианмар – тези страни от Азия много хубаво се връзват с осемте етапа от човешкия живот, казва Цвета Брестничка за новата си книга "В къщата на Пау Ама". Един разговор не само за пътуването в Азия, но и за митологията, и за знанията, които цял живот трупаме. С Цвета Брестничка..

публикувано на 12.11.19 в 08:15

Диабетът – тихият убиец

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-и човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. Затова диабетът се нарича тихият убиец. Най-често диабетът се открива случайно по повод..

публикувано на 11.11.19 в 16:59
Залез над свещеното езеро в Пушкар

Кореспондентки на БНР на ръждив мотопед из Индия

В един от романите на Джеймс Клавел прочетох китайската пословица „Когато карате някого да ви чака, му давате време да си припомни всичките ви недостатъци". Затова направо започвам разговора с Наталия Бояджиева, която е влюбена в Поднебесната империя, след като три години живее в Пънлай – град на брега, където се срещат Жълто море и морето Бохай...

публикувано на 11.11.19 в 08:15
Ученици, учители и дипломати – заедно в Деня на народните будители.

Българското неделно училище в Истанбул тържествено почете народните будители

Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул тържествено отбеляза Деня на народните будители. Събитието се проведе в „Малката България“, както българите в космополитния град емоционално наричат Екзархията. В празничния ден неделното училище посрещна гости от България – учители и ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карлово...

публикувано на 08.11.19 в 13:25