Българското неделно училище в Истанбул тържествено почете народните будители

Празникът събра представители на българската общност, гостуваха ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карлово

4
Ученици, учители и дипломати – заедно в Деня на народните будители.
Снимка: Мирослав Василев

Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул тържествено отбеляза Деня на народните будители. Събитието се проведе в „Малката България“, както българите в космополитния град емоционално наричат Екзархията. В празничния ден неделното училище посрещна гости от България – учители и ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карлово. Възпитаниците на неделното училище демонстрираха знания за делото на народните будители, а техните връстници от Карлово представиха фолклорна музикално-танцова програма.

Невин Даудова, директор на българското училище в Истанбул пред БНР:
„За нас този ден е България, защото носим България в сърцата си. Ние сме тук, където поддържаме българския език. Щастлива съм, че съм директор точно на това училище, защото то е по-различно. Нашето училище е наследник на първото българско училище, създадено в Истанбул от старите цариградски българи, тук се е намирало и Славейковото училище“. 

„Екзархията е културно, социално и религиозно средище както на цариградските българи, така и на всички българи, които живеят в Истанбул. От тук е започнало Българското възраждане и ние правим всичко възможно да поддържаме българския дух на това свято място“, разказа преподавателят Сийка Чирпанова. 

Около 50 деца посещават часовете по български език и други извънкласни форми в неделното училище, за да се запознаят с културата и традициите на българите. 

Сътрудничеството между двете български училища в Деня на народните будители е осъществено по инициатива на народния представител Веска Ненчева. „Днес ние направихме поредната стъпка в името на българщината. След две години аз съм безкрайно щастлива, че осъществихме партньорство между училищата в Истанбул и Карлово“, разказа Нанчева.

„Нас не ни обединява само патрона на двете училища – имената на светите първоучители Кирил и Методий. Обединяват ни традициите и българският дух. И както след Възраждането на всяко училище е имало надпис „Чрез просвета за България“, именно чрез нашите ученици това ще се осъществи“, подчерта зам.-директорът на карловското училище – инж. Йонка Радулова.

Празника в Българската екзархия в Истанбул уважиха посланикът на Република България – Надежда Нейнски, генералният консул – Ангел Ангелов, директорът на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН – Наталия Михалевска, журналистът Тома Томов, родители, общественици, представители на българската общност.

Наталия Михалевска:
„В Екзархията днес са две български училища – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ от Карлово и българското неделно училище. В първото – учителите шият носиите на децата, във второто – обучават на български език и култура всички – и малки, и големи, и цариградските българи и българските турци. И в двете са важни учителите с мисия, за да ги има. Вълнуващо и знаково в Деня на будителите, в сърцето на общата ни история“.

Репортажа от българския празник в Истанбул можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият запазен ръкописен българско-италиански речник от Възраждането

Първият запазен ръкописен българско-италиански речник от Възраждането е дело на католическия мисионер П. Маурицио да Кастеладзо, за да улесни контактите с паството му, вероятно в района на гр. Раковски.  Освен интересните сведения за езика и търсенето на съответствия между българския и италианския като звукове, лексика, значения и идиоматика,..

публикувано на 12.11.19 в 17:10

За пътуването със собствен ритъм

Малайзия, Тайланд, Камбоджа, Виетнам, Филипините, Индонезия, Сингапур и Мианмар – тези страни от Азия много хубаво се връзват с осемте етапа от човешкия живот, казва Цвета Брестничка за новата си книга "В къщата на Пау Ама". Един разговор не само за пътуването в Азия, но и за митологията, и за знанията, които цял живот трупаме. С Цвета Брестничка..

публикувано на 12.11.19 в 08:15

Диабетът – тихият убиец

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-и човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. Затова диабетът се нарича тихият убиец. Най-често диабетът се открива случайно по повод..

публикувано на 11.11.19 в 16:59
Залез над свещеното езеро в Пушкар

Кореспондентки на БНР на ръждив мотопед из Индия

В един от романите на Джеймс Клавел прочетох китайската пословица „Когато карате някого да ви чака, му давате време да си припомни всичките ви недостатъци". Затова направо започвам разговора с Наталия Бояджиева, която е влюбена в Поднебесната империя, след като три години живее в Пънлай – град на брега, където се срещат Жълто море и морето Бохай...

публикувано на 11.11.19 в 08:15

Тука има, тука нема... прасета

Месец измина от откриването на едрия лов, вече може да се броят успехи и несполуки, а също и да се коригира мерникът. Какво е положението с дивеча във времето на африканска чума по свинете, добра работа ли е свършена през годината, каква е формата на стрелците, какви са очакванията занапред – тези въпроси задаваме на приятели-ловци от различни краища на..

публикувано на 08.11.19 в 16:40