Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 13 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етика и наука: Духът в обвивката – възможен ли е разум, независим от носителя

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песни и песенна лирика на: Джон и Мишел Филипс, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов, Петя Йорданова, Джон Бетис, Емил Енчев.
Изпълнения на групите „Кукери“ и „Атлас“, дует „Карпентърс“, вокалните квартети „Сингърс Ънлимитид“, Мамас енд Папас“, „Уест Коуст Ол Старс“.

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Милосърдието като осъзната любов
Разговор с иконом Николай Георгиев, началник отдел „Връзки с обществеността“ на БПЦ и основател, съучредител и председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България, част от Международната асоциация Prison Fellowship International.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Екзотичен фолклор и уърлд от екваториална Африка. Изпълнение на групи за автентична музика от Бенин, Малави, Гана и Замбия, „Бидинте“ от Гвинея-Бисау, Луис Мхланга от Зимбабве и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Слави Бойчев, Сестри Бисерови, Румен Сираков и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Дяволът без късмет“, по полска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- църковен празник Св. Йоан Златоуст;
- на този ден през 1862 г. Луис Карол записва в дневника си, че започва да пише за приключенията на известната си героиня Алиса;
- Световен ден на добротата – отбелязва се всяка година на 13 ноември. Учреден през 1998 г. в Токио, Япония, по време на първата конференция на Световното движение на добротата. Анкета със столичани.
• На какво ниво е образованието за учениците с нарушено зрение – на гости на СУ „Луи Брайл“ – София.
• Започва общественото обсъждане на законодателните текстове за вторите пенсии – коментар на експерти
• Международна политика:
- Посещението на сръбския президент Вучич в Париж
- Президентските избори в Румъния и политическите въпросителни
- Има ли политическа криза в Испания?
• Главен герой
• Диригентът Светлана Галианова за диригентската професия и отзвук от концерта „Английска музика“ в родния Добрич
• Почитта към Христо Ботев в Украйна – интервю със Светлана Драгнева, вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна и гл. редактор на общоукрайнския български вестник „Българите – вчера, днес, утре“. Срещата е по повод 10 години от откриването на паметник на Христо Ботев в Одеса.
• Културни процеси: покана за „Тотеми“ и знаци в изложбата на младите графици Васил Ангелов и Зоран Мише отварят въпроси за това кои са съвременните идеали и дали те наистина са тотеми. Откриването на експозицията „Тотеми“ ще се състои в столичната галерия „Нюанс“ на 13 ноември от 18.30 часа.
• Българският футбол, хулиганството и спортната слава преди и сега – говори футболистът Стойчо Младенов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Вяра Панталеева с нова песен по текст на Александър Петров и музика на Румен Бояджиев-син;
• Барабанистът Мартин Хафизи, който живее и работи в Холандия, спечели конкурсa „Keep an Eye The Records“ в Амстердам с проекта си „Half Easy Trio“ и записа дебютния албум на триото, композиции от който ще имаме възможност да чуем;
• Росен Кукошаров представя с концерт дебютния си албум „But A Dream“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• За книгата „Кратко въведение в любовта“ от Роланд де Суза.
• За книгата „Пътеводител в квантовия свят“ на Джим Ал-Халили.
• Йордан Георгиев за „Геният и зануленото време“.
• Премиера в театър „Българска армия“: „Любов, любов, любов“ от Майк Бартлет, режисьор Красимир Спасов
Българо-китайска изложба „Съзерцание и диалог“ в Китайския културен център в София.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Доц. д-р Мирослав Цветанов с майсторски клас в най-старата театрална академия в Санкт-Петербург – руската академия за сценични изкуства РГИСИ.
Разговор за традициите на двете куклено – театрални школи.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на магичните знаци от българската непреходност
В студиото гостуват двама творци – единият работи в областта на науката, а другият е писател. Това са историчката доц. д-р Веселина Вачкова и Христо Буковски, автор на книгата „Разчетени послания. Символи и реликви от българските земи.“ Те ни запознават със старинните послания от нашите земи, като търсят отговор на въпросите: къде са намерени мощите на първите европейци, коя е молитвата на седем хилядолетия, какво се знае за свещените градежи преди Потопа и пр.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Писмото или изкушенията на парадокса: Женска спонтанност – мъжка обмисленост

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Киноактьори, изкушени от музиката
На фокус: пеещата актриса Скарлет Йохансон.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Традиционна музика от Западното Средиземноморие – Корсика и Сардиния. Освен с високи планини, красиви курорти и плажове, тези два острова впечатляват с прекрасни полифонични църковни мелодии, изпълнявани от вековни мъжки хорове. Старинният многоглас в наши дни е станал емблема на района и му носи заслужена слава. Сред неговите представители в предаването – „Канта у популу корса“, „А Филета“, „славеят“ Петру Гелфучи, „Коро ди Оруне, „Барбара Фортуна“ (формация, която осъвременява традицията), „Коро ди Неонели“ с гайдаря Луиджи Лаи, хорът на град Мамояда от централна Сардиния и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Клечоград“ от Андре Мороа

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Из сезона на Еврорадио:
• Пета симфония от Валентин Силвестров с Филхармонията на Би Би Си под палката на Йон Сторгорс
• Годишните времена от вивалди, прекомпозирани от Макс Рихтер, в изпълнение на Финландския бароков оркестър със солист и диригент Анти Тиканен.
• Полифонията на Сан Франсиско от Дьорд Лигети със Симфоничния оркестър на Би Би Си, дирижиран от Сакари Орамо.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Димчо Дебелянов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Седмата годишна изложба на художници от район „Младост“ се откри миналата седмица – 21 автори с 50 произведения в залата на Съюза на архитектите в България. Предлагаме ви интервюта с художници от 3 поколения: Симеон Кръстев, Силвия Павлова и Стела Стоева.
• Портрет на твореца като млад: в месеца на бежанците ви представяме „Надежда“ – изложба приложно изкуство на Айман от Сирия в галерия „See me on“ в София.
• Следващата седмица катедра „Педагогика и управление на образованието“ в пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ отбелязва 35-ата си годишнина с Национална конференция на тема: „Образование и педагогика на 21-ви век“. Разговор за иновациите в образованието с проф. Галин Цоков, професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, зам.-декан на Педагогическия факултет и директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти.
• А сега накъде: представяне на младата сензация Били Ейлиш.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Документална картина от Концерта под надслов „Тебе поем“ (2 ноември 2019), посветен на 80-годишнината от рождението на диригентката Петя Павлович (1939-2007). Участваха: академичен хор „Света Параскева“ при Националната художествена академия „Николай Павлович“ с диригент д-р Галина Луканова, софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович и смесен хор „Петко Стайнов“ при Народно читалище „Искра-1860“ с диригент Младен Станев.
Гост: проф. Теодора Павлович.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25