Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Лег от Тенеси с рокендрол апокалипсис в рамките на „Аларма Пънк Джаз“

2
Джеймс Лег
Снимка: Bad Music For Bad People

За последния вторник на месец ноември (26.11) радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ ви готви клавирен дърти рокендрол апокалипсис, пред-блус, пост-госпъл-хардкор с дяволското дуо на Преподобния Джон Уесли Майерс от Тенеси, известен повече като Джеймс Лег. Мястото е „Бар Амок“ на „Хан Аспарух“ 37, а началният час – 21.00 ч.

Музиката на Джон Уесли Майерс е ритуал, откровение, „кръв по клавишите” (ако трябва да използваме заглавието на един от албумите му) и неминуемо пречистване. Форматът, в който познаваме музикалните му представления, е дуо за кийборди и барабани, над които се извисява (а понякога и пропълзява като от Долната земя) невероятното гласище на Джеймс Лег.

Подходът на Джон Уесли към „изпяването“ е някъде на границата между Леми (мир и уиски на душата му!) и Том Уейтс. А творчеството на родения през 1983 г. в Тенеси музикант включва както няколко албума с авторски песни (под името Джеймс Лег и в триото Black Diamond Heavies с Ван Кембъл, чийто продуцент за един ключов период е Дан Ауербах от The Black Keys), така и изключително запомнящи се интерпретации по Джими Хендрикс, Нина Симон, Хаунд Дог Тейлър, Робърт Джонсън и Джон Лий Хукър. Записва за легендарния лейбъл Alive Records, към чието семейство се числят музиканти и групи като G.G.Allin, Radio Moscow, The Murder Junkies, The Black Keys, U.S.Bombs и добре познатите на „Аларма“ северноирландци The Bonnevilles.

Ако помните от първо лице светкавичното и ударно минитурне на Джеймс Лег у нас (със специалното участие на Mental Architects, също като дуо) преди година и половина, то неминуемо ще сте в първите редици на 26 ноември в „Бар Амок“. Ако ли пък не, никога не е късно да спасите душата си!

A, да. Има и изненада: Джеймс Лег пристига с нов барабанист. Повече информация – на сайта на програма „Христо Ботев“ следващите дни. Но засега смятаме да ви оставим да гадаете, анализирайки плаката на събитието.

Билети има в системата на EpayGo и на касите на EasyPay, и припомняме, че както и на концерта на новозеландеца Дилейни Дейвидсън преди два месеца на същото място, и на 26 местата са не повече от 70. Интервюта с Джеймс Лег можете да слушате в „Пулсиращи ноти“ по „Хоризонт“ с водещ Веселин Димитров след новините в 20 ч. на 22 ноември и в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ от 21.30 ч. на 25 ноември. За редки записи от предишните му две участия на нашия фестивал пък следете страницата на Бинар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30