Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Никой не ни учи как да защитаваме правата си като работници

Как да спрем да сме работещи бедни

Ивана Мурджева: Колективните действия ни предпазват от капана на страха

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

От догодина линията на бедността у нас става 360 лева, което е с 15 лв. повече от сега. Какво означава тази цифра? Какво означава тя на фона на изчислена сума от 2472 лева за издръжка на четиричленно семейство от двама работещи родители и две деца за страната и 3259 лв. за София.

Общо взето, означава, че освен пенсионерите и хората от уязвими групи работещите у нас също са бедни в голямата си част. В „Нашият ден“ Ива Дойчинова обсъжда темата с експертите Ивана Мурджева и Ваня Григорова.

"В същото време бедността у нас е стигматизирана, крие се, не се признава, но когато семейното планиране на бюджета ни може да бъде разклатено от първия непредвиден разход – това ни прави уязвими – изтъкна Ивана Мурджева и цитира една хубава мисъл: 

"Едно общество е толкова здраво и добро, колкото са добре и здрави най-уязвимите му членове."

Анкетата на Росица Александрова показва ясно, че у хората липсва увереност, че чрез труд, работейки, можем да живеем по-добре.

Как да излезем от омагьосаната спирала надолу?

За Ваня Григорова е важно да се учим какви права имаме като работници. „В училище учим предприемачество, граждански активизъм, но никой не ни образова как да защитаваме правата си като работници. Хората не знаят, че за да постигнат нещо, трябва да се обединят с колегите си, за да отстояват правата си. На много места, особено в частната сфера, на синдикализма се гледа с много лошо око, заплащането се бави с месеци, не се заплаща извънредния труд и пр. 

Същевременно и хората трябва да правят усилия, да търсят правата си – изтъкна Григорова и още веднъж подчерта нуждата от адекватно образование – Не знаем и не защитаваме правата си, никой в училище не ни учи как да бъдем достойни работници. Синдикати няма там, където няма обединение на работниците, а обединените действия възпитават работодателите.“

„Колективната съпротива срещу неправдите е много важна – допълни Ивана Мурджева. – Когато си сам, много по-лесно попадаш в капана на страха – за себе си, за семейството си... Колективното действие е най-адекватното решение.“

За финал Мурджева цитира разписка, изготвена от Института за пазарна икономика, според която тази година всеки от нас дължи 6689 лв., за да може държавата да функционира.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08