Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора и дървета – разговор с Джон Демос в София

Столичната галерия „Синтезис“ представя авторската серия “Дихание“ на гръцкия фотограф

БНР Новини

В серията „Дихание“ Джон Демос събира над шейсет черно-бели фото­графии на дървета, заснети в продължение на повече от 20 го­дини. За него тя е форма на духовно търсене и опит да обрисува живо­творната енергия на дърветата във визуална форма.

Фотографии или направо рентгенографии? Образна диагностика на гръдния кош на гората? Разкриване на кривините на болката, която разголва и оголва? Разкриване на пораженията от есента и зимата, на пораженията от ликуващото лято…

С други думи, дървото е праобраз на човека. Гората е праобраз на об­ществото. Може би мощно антропологизирам изображенията на Джон Демос тъкмо защото сме в период на разчовечаване на човека, на разоб­щаване на обществото. И неговите фотографии ни посочват какви сме като идеал и какви сме като упадък. Такива, каквито сме. Идеал и упадък едновременно.

И също: ние сме хартията, на която пишем. Хартия, произ­ведена от същите тези дървета“ – пише Марин Бодаков.

Изложбата „Дихание“ ще бъде открита на 21 ноември от 19.00 ч. в галерия „Синтезис“. Съпътстващата програма на събитието включва разговор с Джон Демос, провокиран от фотографиите в изложбата на 22 ноември от 19.00 ч. и литературно четене на проф. Александър Шурбанов "Дендрариум" и други стихотворения на 5 декември от 19.00 ч. в Арт център „Фотосинтезис“.

За автора:

Джон Демос е роден в Солун през 1944 г. Завършва история на изкуство­то и има магистърска степен по живопис и фотография в University of Chicago. През 1968 г. се завръща в Гърция, където преподава изобразително изкуство, фотография и философия в American Community Schools в Атина. През 1976 г. публикува първата си монография” The Greece That is Passing”. През 1979 г. заедно с още четирима други фотографи основава “Photographic Center of Athens”. През 1988 г. Демос и съпругата му Бернар­дин Браакенбург ван Бакум основават агенцията за фотожурналистика Apeiron Photos, която представлява Magnum, Sygma, Ralpho и други из­вестни фотографски агенции в Гърция. В същото време се посвещава на проект, посветен на вярата, която прераства в книгата “Shadows of Silence” публикувана през 2002 г. Между 1996 и 1999 г. е директор на “Photographic Center of Skopelos”, където създава международен фото­графски фестивал. През 2008 г. е куратор на мащабна ретроспективна изложба на Йозеф Куделка в музея Бенаки в Атина. Негови фотографии са част от колекциите на Националната биб­лиотека на Франция, центъра „Помпиду”, Maison Européenne de la Photographie в Париж, Art Institute of Chicago, фондацията Gulbenkian и Tokyo Metropolitan Museum of Photography, както и в многобройни част­ни колекции. Работата му е показвана в някои от най-престижните фестивали и фотографски центрове в цял свят, като Rencontres d‘Arles , Primavera Fotografica в Барселона, The Photographers Gallery в Лондон и Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон.

„Дихание“ е третата изложба на Джон Демос в галерия "Синтезис". През 2014 г. той показва един от най-известните си проекти – “Сенки на мълчание­то”, а през 2018 г. гостува със серията „Албания на прага на промяната (1990 – 1991)".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35

Ден на българската Конституция и професионален празник на юриста

На днешната дата (16 април) през 1879 година Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция. Днес отбелязваме Деня на българската Конституция и професионалния празник на юриста. По този повод в "Нашият ден" гостува Емил Дечев , бивш зам.-министър на правосъдието, за да говори за промените в Конституцията, съдебната реформа,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30