Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Урумов: Крайната ситуация те кара да цениш живота

2
Снимка: tba.art.bg

„Хотел между тоя и оня свят” е най-новото заглавие в афиша на Театър „Българска армия”. Постановката е на Иван Урумов по пиесата на световноизвестния френско-белгийски драматург Ерик-Еманюел Шмит.

„Провокацията дойде от „сега” – времето, което изненадващо ни напъна да живеем в една екстремална ситуация, с безкрайно много неизвестности – най-вече неизвестността за утрешния ден, за собствената ти работа, какво ще бъде около теб, близките ти... Това провокира в мен нуждата да се занимаем с тази пиеса, която във всеки случай дава една усмивка и един особен поглед към подобен вид ситуации и напрежение, в което е поставено цялото човечество. Спектакълът, който направихме, не просто не е песимистичен или черен, или тежък. Обратно – той е по някакъв начин забавен, по някакъв начин смешен, по някакъв начин атрактивен.

Човекът съдържа в себе си всичко – и тъмното, и светлото, и смешното, и тъжното. Но тогава, когато е поставен в ултра екстремна ситуация на абсолютно неизвестно, неподлежащо на представите му за живота място, той изведнъж започва да изважда най-важното от себе си, онова, което го сюблимира като човек. Отърсва се от всички външни и привидни неща, които са част от „тоалета” му, който той облича, за да живее дадения си живот. И това е най-красивото в този спектакъл и в тази пиеса – че всъщност точно тази крайна ситуация те кара да цениш живота, който има своите красоти – от най-дребната до най-голямата. В крайна сметка всичко опира до любовта”, сподели преди премиерата режисьорът Иван Урумов.


В представлението участват актьорите Дарин Ангелов, Георги Къркеланов, Антоанета Добрева - Нети, Иван Радоев, Ели Колева, Анастасия Ингилизова, Ясен Атанасов, Владимир Матеев.

Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката – на Добрин Векилов - Дони.

Премиерните представления са на 5, 11 и 19 ноември.

Снимки: Театър „Българска армия”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната си инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15

Български художник преобразява базилика в Брюксел

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви срещаме с човек, който в момента сбъдва своя голяма мечта. Това е Диан Костов, чиято изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор" в Брюксел това лято между 15-и юни и 18-и август. Диан Костов е завършил..

обновено на 24.04.24 в 09:11