Неделя, 14 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Хумор и сатира
Кабаре „Фата Моргана“

от 2.00 до 2.30 часа
Песни от „Златния кос“
Песни от „Златният кос“, композирани от Димитър Пенев

от 2.30 до 3.00 часа
Радиотеатър след полунощ
„Гара „Виктория“, от Харолд Пинтър

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, квартет „ЮДИТ“, Даниел Спасов, Недялка Керанова, Милен Иванов, Ваня Дженезова, Марин Иванов, Венера Попова, Пейо Пеев и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
• Гигинският манастир – света обител, в която монасите пазят вярата и отглеждат ценна порода биволи в малкото си стопанство по пасищата на община Брезник. Документален разказ.
• Медът – винаги на трапезата ни – репортажи за работата на пчеларите от Банкя и за силата на пчелните продукти.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Първите минути са посветени на децата: радиодраматизацията „Рибарят и неговата душа“ – четвърта част на „Радиотеатър за деца“, а в „Детското БНР“ отваряме Клуба на фантазьорите.
• Какво ново в детския сайт и предложения за приятно семейно прекарване в неделя.
• Неделна радиоигра.
• Моята история: село Булгаркьой – едно село, което вече не съществува.
• „Домът – цветно“ ще ни отведе в Бургас, където няколко ентусиасти успяват да сбъднат мечтата си да имат свое пространство за култура и изкуство – техният остров в големия град: по телефона - Лина Славова.
• В края на училищните срокове и в началото на студентските сесии -открити ли са тайните на ефективното учене? Как да запомняме бързо и трайно? Разказва магистърът по приложни анализи и взимане на решения от университета „Минерва“ в Калифорния Живко Чобанов.
• География на сетивата: дългогодишният музикален редактор Людмила Прокопова – в ролята на пътешественик. Ще пътуваме из Китай и Тайланд.

от 12.20 до 13.00 часа
БНР представя
Песни, записани или продуцирани от БНР. Изпълнения на групите „Щурците”, „Тангра”, ФСБ и певците, Нели Рангелова, Васил Петров и други.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика - „Еко- Ехо“
Не търсете вярното решение на всяка цена. Понякога това струва по-скъпо от грешките. Не се старайте да знаете всичко. Така рискувате да останете невежи за много неща.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• Тази неделя ще предложим на меломаните фрагменти от рецитал на изумителния немски пианист Херберт Шух от фестивала в Шветцинген. Шух свири Моцарт и Бетовен.
• Ще почетем паметта на знаменития италиански диригент и музиковед Алберто Дзеда (2 яуари 1928 – 6 март 2017), посветил почти цялата си кариера на творчеството на Джоакино Росини.
• Белгийският ни кореспондент Милен Венков ще сподели впечатления от не съвсем традиционния новогодишен концерт на Фламандската опера в Антверпен, състоял се на 6 януари и посветен на паметта на Алберто Дзеда.
• И още една кореспонденция от Милен Венков - за нова продукция на Фламандската опера. Австрийският актьор Кристоф Валц се изявява в ролята на режисьор на последния шедьовър на Джузепе Верди - „Фалстаф“.
• В рубриката „Срещи, гласове, съдби“ с проф. Павел Герджиков ще припомним името и гласа на изтъкнатия солист на Пловдивската опера - тенора Аврам Андреев, който на 18 януари навършва 90!

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Жак Фаталистът“ от Дени Дидро

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песенни стихове и текстове от Маргарита Петкова, Валери Станков, Георги Минчев, Ренди Нюман, Александър Петров, Глен Фрей и Дон Хенли.

от 18.00 до 19.00 часа
Покана за пътуване
• Да галиш гепард в Южна Африка - Магдалена Гигова
• Българската църква в Констанца - Теодор Борисов и Светослав Марков
• Алжир, Сахара и туарегите - д-р Вера Китова
• Българската камбана в Ивама, Япония - Христо Михайлов, скулптор

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Песни по текстове на Т. Балова

от 19.30 до 20.30 часа
Риалити роман
Необикновените приключения на футболиста Нане Стоичко
Разказвач: Боряна Дукова

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
В неделната  вечер ще отбележим 75-ия рожден ден на Марис Янсонс.
Ще звучат записи на един от съвременните колоси на диригентския пулт с елитни състави, с които е работил дълги години. Скерцо-капричозо от Дворжак ще представят с филхармонията на Осло, а пианистът Михаил Руди ще бъде солист на филхармонията на Санкт Петербург в Рапсодия по тема от Паганини с автор Сергей Рахманинов. Кралският Концертгебау оркестър ще изпълни Валс из Фантастична симфония на Берлиоз, а за финал: Марис Янсонс дирижира симфония № 13 от Шостакович. Солист е басът Сергей Алексашкин, с участието на мъжки хор и СО на Баварското радио.