„От песен в песен“ – тази неделя празнуваме заедно XV Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ в Каварна

Участници в предаването, посветено на събора, 2011 г.
Снимка: Иван Аланджийски

Заедно с организаторите от община Каварна, народния певец и родолюбец Илия Луков, проф. Елена Огнянова и част от над 1500 участника от нашата страна и българи от Украйна, Молдова, Сърбия ще отбележим 15-ото юбилейно издание на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ в гр. Каварна.
Това е мястото, където можем да срещнем най-много изпълнители, представящи нашите сънародници, преселили се по време на различни исторически събития в Молдова, Украйна, Румъния, или останали по своите родни места в Сърбия, Македония, Албания. Това е мястото, където можем да чуем и видим всичко това, което е съхранено и предавано там, като песни, музика, танци, легенди и да го представим на вас – нашите слушатели, но и запазим, като част от основната роля на радиото!
За това почти 10 години сме там, сред участниците, така както ще бъдем и тази неделя в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР, и ще ви представим на живо от залата на община Каварна част от талантите на България, и нашите сънародници, пазещи българския дух, традиции, фолклор и памет извън нейните предели.
Специални гости ще бъдат и Светлана Драгнева от „Асоциацията на българите в Украйна“, Аня Терзивец, автор и водещ на българското предаване „Роден край“ в украинския телевизионен канал ТРК Одеса, организаторите на събора, и вече наши приятели – участници в предишни предавания и издания на общобългарския събор.
В анонс ви предлагаме да чуете една от разказаните истории, част от архива на предаването, и на нашата подкрепа в опазването и популяризирането на българския дух и фолклор на българите в чужбина.
Още интересни срещи и атмосфера от общобългарския събор очаквайте тази неделя (13 май) в нашето специално издание на „От песен в песен“ – от 11 до 13 часа по програма „Христо Ботев“, а нашите сънародници в чужбина могат да ни слушат – online, на сайта на БНР и програма „Христо Ботев“.