Пътеводител на фестивалния стопаджия 2018 – фестивал на изкуствата „Борис Христов“

Снимка: borischristoff.com

Музикален център „Борис Христов“ навърши 15 години. През 2003 г. е открита ремонтираната къща на големия певец. „На мен ми беше ясно, че тази къща не бива да работи като музей. Да идват хора и гледат вещи, реликви – казва Елена Драгостинова. Тази къща трябваше да работи като жив дом“. Затова още на следващата година започва фестивал на изкуствата – „Изкуствата не могат да живеят поотделно, те трябва да се допълват и да оформят едно събитие цялостно и запомнящо се“.

Първият концерт на първия фестивал е на „Юлангело“, които и до днес са постоянни партньори и приятели на фестивала. Той започва винаги на 18 май – рождената дата на Борис Хистов. Тази година го откри филмът „Върховете не остават скрити“ на Невена Коралова, която е снимала Борис Христов и Асен Найденов точно в същия дом. На 21 юни ще има още един филм „Репетицията. Концертът“. Той ще бъде за подготовката и изпълнението на Вердиевия Реквием в Дания с участието на Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и Борис Христов. Три изложби ще могат да се видят в рамките на това издание. Първата е от 19 до 30 юни – „Равноденствие“ на Ивон Кючукова; от 25 юни до 6 юли „Рисувам музика“ на Борис Симеонов, на 14 години, и от 2 до 13 юли „Истинност, доброта, търпение“ на творци от Китай, Канада, Япония. Обичайно всеки фестивал има своите майсторски класове. Тази година той ще бъде на Роберта Матели – пеене и проф. Милена Моллова – клавирен акомпанимент. Ще има и театрална работилница за педагози. Фестивалът продължава до 12 юли.
Основен акцент в програмата и тази година са младите музиканти – певци, пианисти, китаристи.

Освен фестивал и постоянен концертен сезон Елена Драгостинова организира представяния на музикалния център в чужбина. Три пъти са били в Москва, в Санкт Петербург, Астана, Алмати, Берлин, два пъти в Братислава, Банска Бистрица, Париж.
Последното гостуване е било в само преди няколко дни във Вашингтон и Ню Йорк. Представили са изложбата „Рим-Борис Христов“, филма „Сбъдване на мечти“ и концерт с участието на Валентин Пейчинов, Соня Аргиру и Катрин Булке акомпанирани от Иво Калчев.