Камъкът с полата

Крал Джунджонг
Снимка: Wikipedia

Средата на 16-ти век в земите на днешна Корея. Крал  Джунджонг тъкмо се е оженил за своята любима, кралица Дангьонг. Неговите съветници и високопоставени привърженици обаче не одобряват женитбата, защото бащата на кралицата е бил против възкачването на краля на трона. Така седем дни след сватбата, под натиска на своите придворни, кралят изпраща кралицата в изгнание в близката планина.
Планината се казва Ингуангсан – „ингуанг“ означава „доброжелателен крал“, а „сан“ – „планина“. Тя е доста скалиста, с камъни в чудновати форми. Един от тях е „камъкът с полата“. За него си има и история: щом кралица Дангьонг усетела, че кралят  тъжи за нея и гледа към нейната къща в планината, тя закачала на един камък червената си  пола, която  носела често преди. Така кралят разбирал, че жена му също си мисли и страда за него.

Това е една от известните любовни истории, които могат да се открият в корейските хроники. Тя остава трагична до самия си край, защото влюбените са разделени дори и в смъртта си – кралят е погребан в гробницата на своите родители, далеч от любимата си.
Как е изглеждала кралската гробница в днешния южнокорейски град Сеул, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, в четвъртък, 13 декември, от 17.00 часа по програма „Христо Ботев“.