Дървеният човек от Толедо

Снимка: pixabay

През 1534 г. испанският кралски часовникар Хуанело Ториано (чието истинско име всъщност е Джовани Ториани) създава в двореца на Карл Първи механична дървена кукла, изобразяваща свети Диего. Куклата е направена, по случай оздравяването на младия престолонаследник Фелипе и се състои от повече от хиляда елемента.
Това не е единственото изобретение на Ториано – в най-значимото му произведение, истинска технологична енциклопедия на XVI в., смятано от военните за държавна тайна, са описани плановете за изграждане на много от машините, проектирани от Ториано: преносими мелници, язовири, джобни часовници, астрономически обсерватории, военни автомати, бойни симулатори, летящи машини. Някои го наричат испанският Леонардо да Винчи. Сред най-големите му изобретения е хидравличната машина, с помощта на която водите от река Тахо в Толедо достигат до разположената 100 метра по-високо крепост Алкасар – проект, в който влага всичките си пари и който остава незаплатен от краля и общината.
Разорен и обиден, през 1560 г. Ториано създава друг дървен автомат, известен като Дървения човек от Толедо. Той е точно копие на дървената кукла, направена някога за престолонаследника, но предназначението му е да събира милостиня. Просещият дървен монах дори е можел да се покланя от благодарност, когато някой пусне монета в касичката му. Разказват, че куклата е унищожена от хората на краля. Според друга версия, тя е всявала смут сред част от гражданите на Толедо, които са приемали движещата се дървена фигура за творение на нечистите сили.
Днес една тясна уличка в град Толедо носи името на Дървения човек и за него в града все още се разказват легенди.
Повече за Ториано и историята на неговите изобретения, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 17 януари 2019 г., четвъртък, от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.