За маршрутите на птиците и за равновесието в природата

Снимка: Личен архив

Знаете ли кои са най-големите пътешественици сред нас? Птиците, разбира се. Затова и ние ще говорим за необикновените маршрути на птиците и за това защо наличието на птици около нас е толкова важно. Защо птиците са знак, че светът се намира в равновесие и как трябва да пазим това равновесие.

Доц. Борис Николов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, ни води по пътя на птиците – той ни разказва за птичите маршрути и за местата, където могат да се наблюдават различни видове.

Но когато говорим за птици, ми се струва, че съществува една странна зависимост – ние рядко виждаме птиците, когато не ги познаваме. Дори да пеят до нас, рядко чуваме песента им. А в момента, когато се научим да ги разпознаваме, тогава с лекота откриваме, че те са навсякъде около нас.

Затова тази история започва първо с един градски маршрут - до Природонаучния музей в София, където се намира и Школата по орнитология и природозащита, за да направим поне опит да се научим да разпознаваме птиците.

И като става въпрос за Школата по орнитология и природозащита, може би трябва да ви разкажа за нея – представете си зала, подобна на класна стая, а край масите небрежно са оставени макети в естествен размер на морски орел и на малък креслив орел, например. С почти двуметров размах на крилата.

И вместо ученици – хора - от 9 до 50 и повече години, които внимават за отличителните белези на всяка птица. И слушат внимателно, за да различат звука, който издава малкия ястреб от обаждането на големия ястреб. Или правят опит да разпознаят по отличителни белези големия червононог водобегач от кривоклюния брегобегач, например.

Но сигурно не е изненада, че този градски маршрут -  до залата на Природонаучния музей в София, по-късно ще отведе голяма част от тези хора до други места – до интересни точки на наблюдения.

Защото през последните години тенденциите по света, пък и у нас, показват, че все повече хора се интересуват от бърдуочинг и са склонни да преследват любимите си птици до различни краища на света.

С доц. Борис Николов говорим не само за крехко равновесие в природата, но и за хубавите места за наблюдение на птици.